Как се борим с градушките?

Всичко и за функцията на метеорологичните балони

04.05.2015 | 12:26 Редактор: Красимир Кирев
Как се борим с градушките?

Как се борим с градушките? Много от нас си представят, че с изстрелването на ракети срещу облаците, метеоролозите целят да ги разбият, или да ги разкъсат. Нищо подобно! В какво се състои технологията и защо може да бъдете сигурни, че на парада в Москва за Деня на победата на 9 май няма да вали - водещият Красимир Кирев разговаря по скайп с директора на плевенския филиал на НИМХ – Павел Вапцаров.

"За формирането на градушка са необходими поне 3 условия - отрицателни температури, голяма водност и силни възходящи потоци, които да поддържат градовите зърна, докато те пораснат до определени размери", обяснява Павел Вапцаров. По думите му сезонът на градушките в България е започнал в края на април и ще продължи до началото на октомври.

В света са известни поне шест начина за борба с градушките. Всички те обаче се основават на манипулирането на т. нар. от метеоролозите "ледени лидери" в градоносните облаци.

На въпрос дали с изстрелването на ракетите за борба срещу градушките се цели разбиването на облака, Вапцаров отговори така:

"Един облак има енергия от порядъка на 1000 килотона на тротилов еквивалент. Само за сравнение - атомната бомба над Хирошима е имала енергия около 20 килотона на тротилов еквивалент. Така че да се управлява директно такъв процес, с каквито и да е ракети е немислимо", разкрива директорът на НИМХ, филиал Плевен.

Метеоролозите по-скоро търсят ахилесовата пета на облака - количеството на "лидерите", чрез специални кристализиращи реагенти.

В късното средновековие, Константин Философ пише съчинението Отломки по космография и география”, основно по византийски източници.  В него определението за градушка гласи:

 „Градушка се явява, когато дъждът замръзне, преди да достигне земята. Ако това замръзване стане далече, тогава пада във вид на топчета, поради голямото разстояние... Ако ли замръзне по-близо до земята, пада в друга форма и с различна външност.”

Градушката, в народната метеорология изглежда много трудно предвидима. Почти единственият ориентир са облаците, цветът, големината и скоростта им. Така според народните вярвания ще вали град, ако се появят ниски, сини облаци, имащи формата на кула.

Друг признак за наближаващ леден дъжд е ако през лятото, два часа след изгрева, се появи облак пред слънцето, а след това се разкъса на малки части. Важно е и къде залязва слънцето – в случай, че това става в тъмен облак, при облачно време, най-вероятно отново ще вали град.

Признаци за наближаваща градушка можем можем да открием и в птиците. Ако те, в множество напускат жилищата си внезапно и прелетят над населените места – по-добре се приберете на закрито.