Ryanair с 66% ръст на годишната печалба

Нейра Чехич, Bloomberg Лондон

26.05.2015 | 17:43 Редактор: Мартин Илиев
Ryanair с 66% ръст на годишната печалба

Здравей, България!


Годишната печалба на Ryanair скочи с 66%. Подкрепени от новината дяловете й поскъпнаха най-много за последните шест месеца. Освен това най-големият европейски нискотарифен авиопревозвач повиши прогнозата си за 2015 с пет пъти.  
На какво се дължи печалбата? Ryanair изцеди зимния си капацитет и също така се опита да примами ново поколение пасажери с по-мек подход към услугите за клиенти. Трябва да признаем, че в миналото Ryanair не се е славила с услугите си за клиенти, но главния финансов директор заяви, че авиокомпанията е предприела редица инициативи, които клиентите открито са харесали.
Той сподели, че опцията за избор на място, допълнителният ръчен багаж и адаптирания към бизнеса график на полетите са помогнали да се увеличи броя на пътниците. На годишна база увеличението на пътниците е 11%. Добри новини от една компания, която се е прицелила към водещите европейски летища и търси да отмъкне клиенти от мрежови авиокомпании като Lufthansa и Air France.
Негативната новина е, че Ryanair не е успяла да се измъкне от ефекта на спадащите цени на петрола. Въпреки, че се е опитала да се защити от спадащите цени на горивата, необезпечените конкуренти успели да намалят сериозно своите разходи и от Ryanair са били принудени да последват примера им.


Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за България он Ер!