fallback

Ще има ли недостиг на „занаятчийска“ бира?

Блумбърг с репортаж за хмела, от който се произвежда висококачествена "занаятчийска" бира

20.08.2014 | 12:34 Автор: Виктория Крумова

Безценният хмел на Ричард Капър ще бъде събран само след няколко седмици.

Ричард и съпругата му Алисън отглеждат хмел откакто се помнят във ферма в провинцията на Уочестъшиър. Имат 100 акра, посветени на деликатното растение. Това е хмел, достатъчен за производството на 46 милиона халби бира. Хмелът е много търсена стока, благодарение на бум в бизнеса със „занаятчийска“ бира. Това е така, защото те използват 6 пъти повече хмел от големите корпоративни пивовари. Вкусът е вътре, а бирата – навън. Индустрията със „занаятчийска“ бира се зароди в САЩ, където пред последното десетилетие цените на хмела са се увеличили двойно, дори се говори за дефицит на растението.

Преди 3 години Гари напусна работата си като адвокат заради дългогодишната си страст – да произвежда висококачествена „занаятчийска“ бира.

Гари използва предимно американски хмел, както много пивовари. Хмелът в САЩ е 35% от световния пазар. Великобритания произвежда само 1.5%. Но ако слуховете за недостиг в САЩ се окажат верни, пивоварите ще трябва да започнат да търсят хмел другаде.

Пазарът се свива, но има достатъчно производители на хмел и пивоварите трябва да се насърчат да използват всички налични видове хмел.

Дали се вижда залезът на „занаятчийска „бира“? Едва ли. Вероятно ще бъде от различен сорт хмел.  

Още по темата

 

fallback
fallback