Умни камиони с Peloton Technology

23.07.2014 | 21:00
Умни камиони с Peloton Technology

Американската икономика, наистина се крепи върху развозването на товари с камиони. Както казваме – Ако си купиш камион ще занесеш пратката.

Голяма част от нашите стоки се доставя с камиони. 

Казвам се Джош Суиткис и съм гл. изп. дир. на Peloton Technology.

Разработихме асистент, който да подобри разхода на гориво и безопасността при камионите, използвайки иновативни сензори и комуникации.

Може до известна степен да го сравните с круиз контрола в колата ви, който контролира подаването на газ и спирането. Но при нас това е за конвой от камиони, използвайки директната комуникация между камионите. Като шофьор  на задния камион, вие управлявате,  както и този на първия.

Не са автоматизирани камиони, просто добавяме към способностите на шофьорите. На първия камион има радарен сензор, който следи пътя на 240 метра.

Проследява всяка ситуация и ако има проблем, автоматично натиска спирачките и на двата камиона.

Сензорите виждат на по-голямо разстояние от това, което човек може да следи спокойно и могат да го правят по всяко време.

На човек са му необходими 1-2 секунди за реакция, независимо, какво се случва, докато ние свеждаме това време до милисекунди. В кабината сме се опитали да променим усещането на шофьора по минимален начин.

Добавихме дисплей на предното стъкло, който ви показва изображение на предния камион. Контроли за пускане и спиране на системата, но като цяло, вие управлявате камиона. Определено горивото е най-големият разход при този вид транспорт.

Равнява се на около 40% от всички разходи. Такъв камион харчи приблизително 100 000 $ за дизелово гориво на година.

Икономията идва от факта, че можем да доближим камионите достатъчно близо един до друг и това да бъде безопасно, не като при ръчното управление. От аеродинамиката и намалянето на съпротивлението пестим гориво за двата камиона.

Тествахме системата като изминахме повече от 16 000 км. с нашите прототипи, движещи се във формация. Първите мащабни внедрявания ще бъдат през 2015. И тогава ще започнете да виждате много от тези камиони, които се движат заедно.

Вижте във видеото.