Най-прогресиращото училище в България за 2017 г. e в Бургас

Daskal.eu и Investor.bg отличиха училище „Васил Левски“ в своя конкурс

19.09.2017 | 10:16 Редактор: Доника Ризова
Най-прогресиращото училище в България за 2017 г. e в Бургас

 

На старта на новата учебна година българската образователна платформа Daskal.eu награди победителите в първото издание на конкурса за най-прогресиращо училище в България. Победителят е основно училище „Васил Левски“от град Бургас. Неговите възпитаници които принадлежат на 100% към малцинствените групи, са показали най-голям прогрес в резултатите на матурите след седми клас за 2017, в сравнение с тези през 2016г. Училището ще получи цялостно оборудване за виртуална класна стая от технологичната компания Лирекс, както и безплатен едногодишен достъп за всички учители до онлайн платформата Daskal.eu.

 

„Това беше един много силен випуск, с много мотивирани родители. Успехът се дължи в голяма степен и на политиката на училището да реализира активно проекти, които включват много допълнителни часове за ограмотяване и развитие на децата. Учениците са заети с допълнителни часове по български език, математика и други предмети, поради което те прекарват повече време в училище. Тези проекти се реализират основно през ваканциите и на практика децата бяха в училище почти непрекъснато, с изключение на месец август. Това беше от ключово значение за тяхното ниво“ - споделя Веселина Андреева, директор на Основно училище „Васил Левски“.

 

„Важно е също, че децата се занимават засилено не само с български език и математика, а и с различни занимания по интереси, при които отново се упражнява езикът и се изграждат практически умения. Въвели сме в учебния процес и електронни четци, за да има разнообразие и да им е по-интересно да учат. Интерактивните дъски, които използваме, също предоставят много по-добри възможности за нагледност и за проявяване на елементи на творчество. Това със сигурност обогатява кръгозора на децата“ - добавя г-жа Андреева.

 

Тя все пак отчита, че успешното представяне на възпитаниците й е един междинен резултат и е важно да продължат да влагат същите усилия и целеустременост, за да се създаде устойчивост. Друг много важен фактор според нея е ролята на родителите. „Те имат уважително отношение към образованието, каним ги непрекъснато в училище, проявяват интерес и ни помагат. Мога да кажа, че работим като едно общностно училище. По-натоварващо е за учителите, но това е което сработва и има видими резултати“ - разказва още директорката на ОУ „Васил Левски“.

 

Припомняме, че конкурсът беше отворен за всички държавни, частни и общински училища в България, като единственото изискване беше те да имат поне 40 ученика във випуска си за 7 клас през 2017 година. Оценяването беше осъществено на база на резултатите от матурите за седми клас, като за победител беше избрано училището, постигнало най-голям ръст при матурите по Математика и Български език и литература , в сравнение с резултатите си по същите предмети през 2016 година. Основната цел на конкурса е да поощри добрите практики и повишаването на резултатите в образованието.

Конкурсът бе с подкрепата на Медийна група „Инвестор.Бг“, която активно подкрепя подобряването на качеството на образованието в България.