От банкирането до видеоигрите

Интервю с главния изпълнителен директор на Six Waves Артър Чау

08.09.2015 | 16:11 Редактор: Велко Каменов
От банкирането до видеоигрите

Главният изпълнителен директор на компанията за разработка на игри за платформи на социални медии Six Waves говори пред Bloomberg за пътя си от работа в банковата сфера до технологичен предприемач.

Манъс Крани, Bloomberg: Един от основателите на компанията за разработка на игри за платформи на социални медии Six Waves е при мен. Това е Артър Чау. Артър, много се радвам, че сте тук. Сега се занимавате с app-oве и игри, но преди това сте били банкер, след това сте работили в Yahoo, а сега сте съосновател на Six Waves. Как и защо се случи всичко?

Артър Чау, съосновател и главен изпълнителен директор на Six Waves: Дълбоко в себе си винаги съм се интересувал от технологиите. Започнах като банкер, защото това ми изглеждаше като правилно решение. Преминах през добро обучение и се научих как да управлявам бизнес, което ни беше от голяма полза, когато стартирахме компанията. Аз бях отговорен за работата с документите, отварянето на банкови сметки и т.н. Останалите ми партньори работеха само в техническата част. Опитът ми в банковата сфера ми помогна много, когато отворихме компанията.

Манъс Крани: Значи от 4-мата, които сте стартирали компанията, останалите единствено са програмирали. Хареса ми това, което ми казахте в колата на идване насам, че ако не е бил Марк Зукърбърг, този бизнес е нямало да съществува. Той е Вашият идол.

Артър Чау: Да, несъмнено той е един от идолите ми. Основахме Six Waves докато създавахме приложения за Фейсбук. Събрахме се и си казахме: „Фейсбук набира скорост, а платформата се отваря и за други програмисти”. Решихме да направим нещо заедно. Така стартирахме компанията. Първоначално пуснахме няколко приложения във Фейсбук и спечелихме доста от реклами, благодарение на преглежданията, които те имаха.

Манъс Крани: Какъв е най-големият риск за вашия бизнес? Хаквали ли са ви?

Артър Чау: Не, не смятам, че компании за разработка на игри, като нашата, са сред целите на много хакери. Най-големият риск за нас е дали ще запазим популярността на игрите си и дали хората ще продължават да ги играят. Има толкова много игри и хората прекарват много малко време, когато опитват нова игра. Ако им хареса я играят още малко, а ако не им хареса, веднага я деинсталират. Най-големият риск, пред който сме изправени, е как да накараме хората да продължават да харесват игрите ни.

Манъс Крани: Коя  най-популярната Ви игра?

Артър Чау: Стратегическа игра, базирана на историята на 3 кралства. Много е популярна в Азия и Китай. Това е игра номер едно в Хонконг и Япония в момента.

Манъс Крани: Колко ще ми струва да опитам тази игра?

Артър Чау:  Нищо. Създаваме само игри, които могат да се играят и свалят безплатно. Плаща се само ако искате да вдигнете по-бързо нива в играта, но това не е задължително.

Манъс Крани: Разкажете ми за най-трудното си решение.

Артър Чау: Най-трудното решение, което съм взимал във връзка с компанията, беше затварянето на един офис. Разширихме дейността си в САЩ, но след това поддържането на дейността ни там стана много скъпо и решихме, че най-доброто решение е да затворим офиса си в страната. Освобождаването на хората беше много трудно.

Манъс Крани: Какъв риск сте готови да поемете по скалата от 1 до 10?

Артър Чау: Може би заради опита, който имам в банковата сфера, съм малко по-консервативен и бих казал 5 или 6. Партньорите ми обаче са готови на много по-сериозни рискове – 10, ако не и 12. Мисля, че се получава добър микс. Като компания харесваме риска. Вече съществуваме от 7 години и не можем да се наречем стартъп, но винаги сме притежаваи духа на стартъп. Винаги сме насърчавали служителите си да организират групи, които да реализират иновативни проекти. Така поемаме допълнителен риск, но научаваме много нови неща.