Кой би могъл да придобие Twitter

Twitter струва 19,2 милиарда долара

05.08.2015 | 13:28 Редактор: Велко Каменов
Кой би могъл да придобие Twitter

Социалната мрежа Twitter преминава през сериозни трудности, след като не успя да отговори на очакванията на инвеститорите и се раздели с главния си изпълнителен директор. Все още няма официална информация, че някой от технологичните гиганти проявява интерес да придобие компанията, но подобен сценарий изглежда все по възможен.

Още по темата

Моментът е подходящ да анализираме как работи бизнеса на компанията, каква стойност може да предложи и кой би могъл да си позволи да я придобие. Twitter се оценява на 19,2 милиарда долара и има много кешови наличности – над 3 милиарда долара, набрани чрез IPO. От друга страна обаче компанията има и дългове, натрупани чрез взимането на нисколихвени заеми. В крайна сметка Twitter е бизнес, който малко компании в сферата на технологиите могат да си позволят да придобият. В съзнанието изникват имената на Google, Facebook и Apple – бизнеси, които имат сходни интереси, продукти и преплитащи се клиентски бази. Тези компании имат средствата за осъществяването на подобна сделка, а дали искат да я правят е съвсем друг въпрос. Ефектът, който ще има придобиването на Twitter върху бизнеса и печалбите им, ще е различен за различните компании.

Ако компания като Apple или Google купи Twitter, това няма да увеличи техните печалби на акция, а в текущата пазарна среда просто не се правят такива сделки. От всички компании, които споменахме, единствената, която би могла да купи Twitter в сегашното му състояние и при текущата му цена, да не говорим за по-висока, е Facebook. Facebook обаче не се интересува сериозно от Twitter, защото продуктите, които предлагат, са много конкурентни.

Кори Джонсън, Bloomberg