Ще спре ли поевтиняването на акциите на Apple

От февруари насам акциите на компанията не могат да се възстановят

04.08.2015 | 16:06 Редактор: Велко Каменов
Ще спре ли поевтиняването на акциите на Apple

На 23 февруари 2015 г. акциите на Apple затвориха на рекордно високо ниво от 133 долара на акция. Оттогава до 4 август те поевтиняха с над 10%, достигайки малко над 118 долара на акция.  

Според много анализатори акциите на Apple можеше да са достигнали ниво на подкрепа в петък (31 юли), когато цената им се изравни с 200-дневната плъзгаща средна и след това леко я надхвърли. След това обаче акциите отново поевтиняха до ниво под 200-дневната плъзгаща средна и въпросът е дали в момента не са достигнали ниво на съпротива.

Акциите на Apple представляват 4% от S&P и 13% от NASDAQ и могат да оказват влияние на стойностите на тези индекси. Корелацията между движението на акциите на Apple и движението на Shanghai Composite индекса за последните 120 дни е 0,26, което показва, че връзката между тях е слаба, но все пак я има. Акциите в Китай поевтиняват, а изглежда смарт часовникът Apple Watch ще разочарова високите очаквания на компанията и инвеститорите.

Техническият анализ показва, че акциите на Apple може и скоро да тръгнат нагоре, но фундаменталният изкарва на показ някои от предизвикателствата, които могат да попречат това да се осъществи.