McDonald's не обича Синдикалните организации

Bloomberg с репортаж за отношенията на McDonald’s Corporation със Синдикатите и франчайзърите

03.07.2015 | 12:03 Редактор: Виктория Крумова
McDonald's не обича Синдикалните организации

През 2012 Service Employees International Union започнаха да полагат усилия за синдикализиране на бизнеса с бързо хранене, включително 800 000 служители на McDonald’s. Оттогава минаха три години, през които се организираха много неща. Но усилията все още са много далече от спечелване на синдикално признание, където и да е.

Да погледнем най-голяма верига за ресторанти за бързо хранене – McDonald’s. Те използват структура от франчайзи, което означава, че от всички 800 000 работници само около 90 000 технически работят за McDonald’s Corporation. Според настоящия закон останалите 710 000 са служители на един от 3100 франчайза на McDonald’s в САЩ.

За да могат Синдикатите да организират мнозинството служители на McDonald’s по стария начин, трябва да преминат през всеки един франчайз и да преодолеят опозицията и да подпишат отделни договори с всеки франчайзър – прекалено трудоемък и неефективен процес.

В миналото Синдикатите успешно са решавали въпросите от типа „Кой е шефът?“ в сферата на чистотата и на охраната. Като цяло, Профсъюзите притиснаха водещата компания да позволи синдикализация на компания, която работи за нея.  

Още по темата

Но е много по-трудно да се постигне подобно споразумение с McDonald’s. По закон McDonald’s не могат просто да заповядат на франчайзите си да преговарят със Синдикатите. Въпреки това биха могли да добавят клаузи в бъдещите си договори за франчайз, които изискват от франчайзърите да преговарят със Синдикатите. Ако те могат да покажат на работниците представителство на профсъюзите, това би могло да улесни преговарянето с много франчайзъри. Кой тогава би избрал да преговаря като група? McDonald’s Corporation също би могла да помогне на франчайзърите да покрият високите разходи по синдикализирането на работниците или да се съгласи да бъде третирана като „съвместен работодател“, заедно с франчайзърите. Това би могло да помогне на Синдикатите, франчайзърите и Корпорацията да седнат на масата за преговори.

Но това, което прави нещата малко вероятни, е, че McDonald’s не иска Синдикатите да им казват какво да правят.