Компания за медицинска марихуана влиза на борсата през задния вход

Bloomberg с репортаж за няколко австралийски компании в затруднено положение, които се възраждат за нов живот

04.05.2015 | 11:33 Редактор: Виктория Крумова
Компания за медицинска марихуана влиза на борсата през задния вход

Пол Алън, Bloomberg: Това е история, която ще зарадва хипитата по цял свят – компанията, която спря да прави това и започна да отглежда това.

Докато Австралия преосмисля становището си за медицинската марихуана, затруднената Capital Mining се свърза с американската Nutrawerx като със спасително въже. Взе регистрацията на Австралийската борса и поведе златодобивната компания в бизнеса с канабис.

Майкъл Сотнъм, президент, Nutrawerx: Разполагаме както с технологията, така и с инфраструктурата да развием програма в Австралия, която да се погрижи за нуждите на пациентите. В Австралия има много ресурсни компании, които не се справят добре през последните няколко години заради цените на суровините, така че тези компании са на разположение за обратни продобивания.

Пол Алън, Bloomberg: Nutrawerx не е единствената чуждестранна компания, която влезе на Австралийската фондова борса през задната врата. Миналата година имаше 30 обратни регистрации, а през предишната година – 19. Тогава Австралийската борса понижи минималната цена на акциите за обратно придобиване от 20 цента до по-малко от 5 цента и позволи на така наречените „зомби-компании“ да се възродят в нещо ново.

Миналия месец доставчикът на безжичен Интернет INT се превърна в пазар за луксозната онлайн марка AhaLife. През ноември провалената компания за добив на уран Prime Minerals се прероди във фирма за данни за ценни книжа Covata, а бившата компания за добив на никел InterMet Resources се превърна във фирма за набиране на персонал 1-Page.

Още по темата

Това доведе до подем за бизнеса на компании, които помогнаха с документацията и услуги за регистрационния процес през задната врата.

Стив Никълс, основател, Benelong: Вероятно от средата на миналата година стана по –очевидно. Получаваме по едно запитване на ден и най-вече не от Австралия, което е интересно, но от Югоизточна Азия и особено от Сингапур, Хонконг и Малайзия, но и от всяка друга страна, която можете да си представите – Саудитска Арабия, Монголия, Америка, Канада.

Пол Алън, Bloomberg: Що се отнася до Capital Mining, очаква се да се търгува на борсата под ново име, нов продукт и ново бъдеще до началото на юни.