Интервю с шефа на Rio Tinto

Според изпълнителния директор на компанията Rio Tinto се представя добре в трудна среда

07.08.2015 | 15:59 Редактор: Велко Каменов
Интервю с шефа на Rio Tinto

Сам Уолш, главен изпълнителен директор на Rio Tinto: Мисля, че Rio Tinto постига доста добри резултати на пазар, изпълнен с предизвикателства. Ограничихме разходите си и подобрихме разпределението на капитала, включително и оборотния капитал. Благодарение на всичко това успяхме да постигнем много добри резултати, които ни позволяват да продължим да удовлетворяваме инвеститорите. Изчислено в щатски долари, ще увеличим дивидентите с 12% и ще продължим с плана за обратно изкупуване на акции на стойност 2 милиарда долара. Това са добри новини за акционерите, а те са много важни за мен.

Джонатан Феро, Bloomberg: Описахте ситуацията на пазара като новото нормално състояние на нещата. Можете ли да дадете малко повече информация, какво е новото нормално състояние?

Сам Уолш, главен изпълнителен директор на Rio Tinto: Индустрията обикновено се движи циклично и хората очакват, че един ден пазарът ще се върне там, където беше, може би преди няколко години. Ние очакваме, че новото нормално състояние на пазара ще бъде някъде по средата спрямо точката, в която се намираме в момента и върха, който бяхме достигнали. Това не се отнася само за суровините, които произвеждаме ние като желязна руда и други метали, а и за петрола и газта и още много други. Светът търси ефективността, по-ниските разходи и по-ефективни инвестиции. Затова преди 2 години и половина започнахме да преструктурираме бизнеса, за да можем да отговорим на очакванията на клиентите и пазара.

Джонатан Феро, Bloomberg: Имайки предвид състоянието на бизнеса ви и това, към което сте се насочили, вярно ли е, че ще продадете бизнеса си в сферата на въгледобива. В момента има много такива информации. Можете ли да потвърдите или да отречете, че водите преговори да продадете тази част от бизнеса на Rio Tinto?

Сам Уолш, главен изпълнителен директор на Rio Tinto: През последните няколко години държа на това изказване – ако има някой, който оценява активите ни повече от нас, разбира се, ще разглеждаме предложението му. Инвестиционните банкери постоянно се появяват с различни идеи. Ако някой оценява наши активи по-високо отколкото ние, разбира се, ще разгледаме предложението му. Но това се отнася за много суровини, а фокусът ми е върху бизнеса и това да го управлявам в дългосрочен план.