HSBC с 18% ръст на печалбата преди данъци

Най-голямата европейска банка се фокусира върху Азия и напусна Бразилия

03.08.2015 | 16:18 Редактор: Велко Каменов
HSBC с 18% ръст на печалбата преди данъци

Най-голямата европейска банка HSBC отчете 18% ръст на печалбата преди данъци за второто тримесечие, съобщава Bloomberg. Банката успя да постигне печалбата въпреки, че плати 1,3 милиарда долара обезщетение заради манипулиране на валутните пазари. Освен това HSBC продаде бизнеса си в Бразилия за 5,2 милиарда долара.

„HSBC трябваше да установи кои са силните ѝ страни и в кои държави има успех. През юни, когато преразглеждаха стратегията си, решиха да се фокусират върху Азия. Преди това имаше дълъг период, в който много инвестиционни банки имаха желание да разширят дейността си в Латинска Америка. Бразилия беше привлекателна държава за инвестиции. Сега обаче макроикономическата среда там се е променила и една от държавите, където HSBC можеха да продадат части от бизнеса си беше именно тя. Сега след продажбата на бизнеса на банката в Бразилия ще бъде компенсирана глобата, която трябва да бъде платена, което е много важно, защото може да има и още”, коментира Джулия Верлайн от Bloomberg News.

„Мисля, че Бразилия представляваше чудесна възможност преди няколко години. Но от макроикономическа гледна точка последните 2-3 години бяха много трудни за страната. Смятам, че акционерите в HSBC са доволни, че банката продаде бизнеса си в Бразилия, защото той не работеше добре за тях. HSBC иска да е глобална банка и мисля, че Азия е подходящ дом за тях. Мисля, че на инвеститорите би им харесало банката да се фокусира върху Азия, отколкото да се разпростира във всички развиващи се пазари”, заяви Стюарт Ричардсън, главен инвестиционен директор RMG Wealt Management.