Финансовите резултати на Heineken за първото полугодие над очакваните

Приходите на компанията достигат 10,9 млд. евро

03.08.2015 | 16:10 Редактор: Велко Каменов
Финансовите резултати на Heineken за първото полугодие над очакваните

Приходите на Heineken за първата половина на 2015 г. достигат 10,9 милиарда, при очаквани 10,7 милиарда, съобщава Bloomberg. Heineken е третият най-голям производител на бира в света и продава навсякъде –  в Африка, Близкия изток, Азия, Централна и Източна Европа, както и Западна Европа. 25% от приходите  на компанията за първото полугодие са дошли от Азия, Африка и Близкия изток. Нетната печалба на Heineken за полугодието достига 915 милиона евро, а разпределеният дивидент – 44 цента на акция.

Главният изпълнителен директор на компанията Жан Франсоа Боксмиър заяви, че резултатите за първото полугодие на 2015 са солидни, отговарят на очакванията и показват прогреса в изпълнението на стратегията.

Стратегията на Heineken до голяма степен се гради около развиването на компанията на развиващите се пазари. Проблемът за Heineken са валутите на тези държави и цената на петрола. Евтиният петрол се отразява негативно на търсенето на бира в Нигерия и пазарът става по-конкурентен. Като цяло обаче  финансовите резултати на компанията за първото полугодие на 2015 г. са по-добри от очакваните. Оперативната печалба достига 1,55 милиарда евро, а прогнозите бяха тя да достигне 1,53 милиарда.