BHP Billiton отделя South32

BHP осъществява най-голямото отделяне на компании в миннодобивния сектор за последните 10 години.

06.05.2015 | 10:43 Редактор: Велко Каменов
BHP Billiton отделя South32

Австралийската миннодобивна компания BHP Billiton отделя част от дейността и активите си в нова компания - South32, съобщава Bloomberg. По този начин ще бъде реализирано най-голямото отделяне на компании в миннодобивния сектор за последните 10 години.

Акционерите ще получат по една акция в South32 за всяка акция, която притежават в BHP Billiton. BHP ще се концентрира върху четирите си основни сфери на дейност – производството на нефт, желязна руда, мед и въглища. Потенциална пета основна сфера на дейност за компанията в бъдеще може да се окаже производството на калиев карбонат.

В South32 ще останат всички останали дейности на BHP. След отделянето South32 ще бъде най-големия производител на манган в света и ще притежава най-голямата мина за добив на сребро, ще добива никел и ще контролира някои мини за добив на въглища в Южна Африка. Очаква се веднага след отделянето си компанията да започне да съкращава разходите си, като в резултат някои работници ще загубят работата си.

Спекулациите около пазарната капитализация на компанията са много. Morgan Stanley прогнозира, че една акция на South32 ще струва около 2,65 долара, което означава, че пазарната капитализация на компанията ще е около 8,5 млд. долара. Повече яснота ще има на 18 май, когато South32 ще бъде листната на борсите в Австралия, Южна Африка и Великобритания.