Hon Hai с рекордна печалба, благодарение на iPhone 6 – акциите на компанията поевтиняха

Hon Hai, компания сглобяваща продукти на Apple, със сериозен ръст в печалбата

31.03.2015 | 17:08 Редактор: Велко Каменов
Hon Hai с рекордна печалба, благодарение на iPhone 6 – акциите на компанията поевтиняха

Нетната печалба на тайванската Hon Hai за четвъртото тримесечие на 2014 г. нараства с 33% и достига 1,8 милиарда долара, при очаквани от анализаторите 1,6 милиарда. Hon Hai сглобавя продукти на Apple като iPhone и iPad и благодарение на силните продажби на iPhone 6 и iPhone 6+ печалбата на компанията се увеличи сериозно.

Пазарният дял на Apple в световен мащаб достигна 20,4%, а добрите новини за тях са добри новини и за Hon Hai, тъй като около 50% от приходите на компанията идват от Apple.

Въпреки че резултатите на Hon Hai за четвъртото тримесечие са по-добри от очакваните, бизнес групата като цяло не успя да изпълни целите си за годишен ръст. Президентът Тери Гоу каза през юни, че очаква ръст в продажбите от 10%. Годишният ръст в продажбите на компанията обаче е едва 6,6%.

Вината за този резултат може да се търси в Apple. Компанията увеличи броя на доставчиците, на които разчита за сглобяването на продуктите си. В миналото Hon Hai беше единствената компания, отговорна за тази дейност. Увеличената конкуренция и притесненията, че поръчките за iPhone може да са достигнали върха си, доведоха до спад в цената на акциите на тайванския производител в размер на 2,6% на борсата в Тайпе.