PetroChina мина леко въпреки поевтиняването на петрола

Най-голямата петролна и газова компания в Китай се представи по-добре от конкурентите си

27.03.2015 | 16:08 Редактор: Велко Каменов
PetroChina мина леко въпреки поевтиняването на петрола

Нетната печалба на най-голямата петролна и газова компания в Китай PetroChina пада със 17% до 17 милиарда долара за 2014, предаде Bloomberg. През 2013 г. обаче компанията продаде петролопроводи и ако изключим тези еднократни приходи, за да направим сравнението по-релевантно, спадът в печалбата е само 4,5%.

PetroChina наистина постигна печалба с 200 милиона долара под очакваната от анализаторите за годината, но това е нормално имайки предвид резкия спад в цената на петрола през 2014 г. Представянето на компанията е по-добро от много от нейните конкуренти. Sinopec, друга голяма китайска петролна компания, тъкмо обяви най-ниска годишна печалба от финансовата криза през 2008 г. насам.

Добрите резултати на PetroChina се дължат на увеличаване на производството и контролиране и намаляване на разходите, за да се компенсира негативното влияние на по-ниската цена на петрола. Благодарение на тези мерки компанията почти не пострада от срива в цената на суровината.

От PetroChina съобщават, че капиталовите разходи на компанията ще бъдат намалени за трета поредна година и ще достигнат 42 милиарда долара. 75% от тях ще бъдат похарчени за сондажи и проучвания. Усилията на компанията са насочени към увеличаване на производството и търсенето на нови петролни находища.