Може ли McDonald’s да създаде инвестиционен тръст за недвижими имоти

Според Лари Робинс това ще увеличи стойността на компанията с поне 20 милиарда долара

24.03.2015 | 17:13 Редактор: Велко Каменов
Може ли McDonald’s да създаде инвестиционен тръст за недвижими имоти

Мениджърът на хедж фонд Лари Робинс заяви, че McDonald’s може да увеличи стойността си с 20 милиарда долара, ако създаде инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT), съобщава Bloomberg. Инвестиционните тръстове за недвижими имоти са специален вид ценни книжа на компании, които притежават и отдават под наем недвижимa собственост и се търгуват на борсите като акции. В резултат акциите на McDonald’s поскъпнаха с 1,6% на борсата в Ню Йорк в понеделник и достигнаха 98,62 долара.

Робинс притежава малък дял във веригата ресторанти, която е уникална с това, че притежава сериозна част от земята и сградите, където се помещават обектите ѝ. McDonald’s  притежава 45% от тази земя и 70% от сградите. През 2014 г. печалбата, реализирана от McDonald’s само от отдаването под наем на недвижимото имущество, което притежава, е била 5 милиарда долара.

Робинс изтъква, че инвестиционните тръстове за недвижими имоти се търгуват при по-високо отношение цена-печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), заради данъчните облекчения, които предлагат.  Затова според него, ако McDonald’s отдели недвижимото си имущество в инвестиционен тръст, компанията ще създаде повече стойност за инвеститорите.

Засега от McDonald’s се разграничават от подобни идеи, но в последно време компанията преминава през трудности, а продажбите ѝ намаляват. Освен това наскоро беше оглавена от нов главен изпълнителен директор, така че вероятността за подобен ход остава.