Ще има сделка между Holcim и Lafarge

Сливането между Holcim и Lafarge все пак ще се осъществи

20.03.2015 | 15:23 Редактор: Велко Каменов
Ще има сделка между Holcim и Lafarge

Новите условия, според които най-големите производители на цимент в Европа Holcim и Lafarge ще се слеят, бяха официално обявени от Holcim на 20 март 2015 г. Първоначално сделката беше обявена още през април 2014 г. Според условията, договорени тогава, след сливането акционерите на Lafarge трябваше да получат по 1 акция в новата компания за всяка акция, която притежават. Главният изпълнителен директор на Lafarge Бруно Лафонт пък трябваше да заеме същия пост в компанията, формирана след сливането.

Именно тези две точки се оказаха проблемни в по-късен етап, защото Holcim се представяше по-добре в месеците след обявяването на сделката, което ги накара да поискат промяна на условията. Според новата договорка акционерите на Lafarge ще получат по 0,9 акции на новото дружество след сливането за всяка акция, която притежават. Имаше разногласия и по въпроса дали Бруно Лафонт да застане начело на новата компания. За по-малко от година той се превърна от инициатор  на сливането в пречка. Сега двете компании са се разбрали Лафонт да заеме поста съпрезидент заедно с президента на Holcim Волфганг Райтсел. Не се знае кой ще управлява компанията след сливането, но друг директор от Lafarge е бил издигнат като кандидат за тази позиция и трябва да бъде одобрен от борда на Holcim.  

Сливането трябва да доведе до спестяването на разходи на стойност 1,4 милиарда евро годишно. След обявяването на сделката акциите на Lafarge поскъпнаха с 4,6% на борсата в Париж, а тези на Holcim с 2,2% в Цюрих.