Печалбата на Nike над очакваната въпреки силния долар

Приходите на компанията обаче остават малко под очакваните

20.03.2015 | 11:09 Редактор: Велко Каменов
Печалбата на Nike над очакваната въпреки силния долар

Печалбата на Nike за третото тримесечие на финансовата година на компанията (1 декември 2014  г. – 28 февруари 2015г.) нараства с 16% и достига 791 милиона долара, или 89 цента на акция, съобщава Bloomberg. Анализаторите очакваха печалбата за тримесечието да е 84 цента на акция. По-високата печалба е резултат най-вече от силното търсене за спортни обувки в Северна Америка, която е най-големият пазар за Nike. Продажбите на компанията там се увеличават с 6% и достигат 3,25 млд. долара.  

Приходите на компанията се увеличават до 7,46 млд. долара, или със 7%, но анализаторите очакваха малко по-висок ръст до 7,61 млд. долара. От Nike обаче казват, че ако изключим ефекта от силния долар, приходите на най-големия производител на спортни стоки в света са щели да се увеличат с 13% през тримесечието.

Поръчките за продукти на бранда Nike нарастват с 11%, като премахнем ефекта от колебанията на валутните пазари, което надхвърля прогнозите на анализаторите за ръст от 9,9%. Бъдещите поръчки, които се приемат за индикатор за бъдещ растеж, също подхранват оптимизма. За Северна Америка и Азия те са над очакваните, докато за Европа разочароват, като нарастват със само 7%, при очаквани 10,7%.

След обявяването на резултатите акциите на Nike поскъпнаха с 4,4% до 102,6 долара на акция на борсата в Ню Йорк.

Роб Плаза, анализатор в Key Private Bank, казва, че е трудно да се намери компания с толкова голяма пазарна капитализация, която да генерира такъв печеливш растеж. Към 19 март 2015 г. Nike струва близо 85 млд. долара.