Русия преживява икономическа корекция: Мордашов, Северстал, Давос

Давос 2015

21.01.2015 | 18:08
Русия преживява икономическа корекция: Мордашов, Северстал, Давос

Русия преживява икономическа корекция, каза директорът на Северстал, Алексей Мордашов в ексклузивно интервю от Световния икономически форум в Давос за Франсин Лакуа и Гай Джонсън от Bloomberg TV.


Дайте ни представа за настроението на руските индустриалци тук, в Давос.

Мисля, че като цяло настроението е позитивно. Разбира се, има някои неща относно бъдещето, но смятам, че това, което става в Русия от една страна създава известни тревоги за бъдещето на икономиката на Русия.

Но не бих бил голям песимист за Русия.

Това, което в момента става в Русия е обща макроикономическа корекция.

Русия отдавна имаше нужда от такава.

Преживяхме една такава класическа корекция преди 8г.

Сега имаме корекция.

Корекциите като цяло много помагат за националната икономика. Разбира се, в момента тя тече за сметка на покупателната способност на нашето население, което е най-голямата вреда.

Но като цяло би могла да има много сериозен позитивен ефект - върху националните производители, които да станат по-конкурентни заради валутния курс, целият внос става по-малко конкуретен. Освен това имаме относителна финансова стабилност, въпреки че сега много банки..

 

Разбирам, че много руснаци се опитват да са оптимисти, но мъката, която трябва да преживеят по време на реформите сигурно е много тежка.

Свикнали сме с нея.

Вижте, ние сме свикнали с реформи в последните 20г.

Не е лесно. Не казвам, че е лесно. Не е.

Просто казвам, че не е така драматично, както някои хора го описват.

 

Още по темата

Ще става ли по-зле оттук нататък - имате ли усещане, че санкциите ще се затягат? Че руската рубла ще пада още повече? Ще става ли по-зле през 2015? Или пък че тази година нещата ще започнат да се оправят? Вие изложихте позитивната страна, но се чудя дали няма междувременно да има още по-голямо затягане?

Първо - трудно е да се прогнозира резултатът, перспективите на санкциите.

Това е чисто политически въпрос - не знам.. Надявам се, че ще намалеят и че ще има облекчение на санкциите.

Защото са усещат от всички в света, в Русия и в Европа особено.

Ако говорите за специфичния ефект на санкциите над руската икономика, смятам, че е ограничен до няколко сектори като офшорния добив на петрол и газ. Разбира се, банките са много повече изложени на ефекта на санкциите.

Но съм убеден, че тази ситуация е сравнително ограничена във времето. Временна е. През 2015 очаквам и съм убеден, че видим нов баланс, който ще бъде нов старт.