Тежката загуба на социалистите във Франция ги изправя пред трудна дилема

Първи тур на регионалните избори на 6 декември

07.12.2015 | 08:17
Тежката загуба на социалистите във Франция ги изправя пред трудна дилема

Управляващата социалистическа партия на президент Франсоа Оланд претърпя тежки загуби в първия тур на регионалните избори в неделя, съобщава Франс24.

Партията на Оланд сега трябва да реши дали да подкрепи бившия президент Саркози или не пред крайно десния Национален фронт на втория тур на 13 декември.

Изборите се проведоха при извънредните мерки за сигурност, въведени след атентатите в Париж на 13 ноември.

Саркози вече отхвърли всякаква възможност неговата партия да се оттегли, за да попречи на победата на Националния фронт.

Социалистите, които спечелиха в 21 от 22 региона през 2010, в неделя получиха едва 22,7% от гласовете, според националния екзитпол на Iforp.

Това ги поставя след Националния фронт, които имат 30,6% от гласовете. Републиканската партия на Саркози и нейните съюзници спечелиха 27%.

Кметът на Париж Ан Идалго поздрави в неделя парижани за „забележително слабите“ резултати на Националния фронт в районите на столицата, където станаха атентатите на 13 ноември. Идалго каза, че „горда от парижани“, които „са отхвърлили стратегията на терористите“.

 

Проучване

При явяване на две партии на втория тур 59% от французите биха гласували за Републиканците, а 41% - за Националния фронт, съобщава АФП, цитирайки проучване на Odoxa за Le parisien-Aujourd’hui, публикувано на 7 декември.

При този сценарий над една трета от запитаните казват, че не биха гласували.

При участие на три партии – десницата и центърът -35% и левицата-34% биха излезли по равно, леко изпреварвайки Националния фронт с 31%. При този сценарий 21% от избирателите не биха гласували.

Проучването е направено в интернет на 6 декември сред 2193 души, представителна извадка на френското население над 18г. на квотен принцип.

 

Резултатите

На долната графика на FranceInfo в тъмно синьо са регионите на Националния фронт. В светло синьо - на Републиканската партия и в розово - на социалистите.

 

Националният фронт на Марин льо Пен спечели в 6 региона.

Републиканците изпревариха социалистите на национално ниво, но надеждата им за победа е силно намаляла.

Националният фронт се поздрави с „великолепната победа“. Марин льо Пен поздрави партията си с резултата и каза, че „има призванието да постигне национално обединение“.

Социалистическата партия обяви съюзяване с републиканците в регионите, където има риск Националният фронт да спечели на втори тур.

Центристите искат да се оттеглят навсякъде, където Националния фронт може да спечели.