Френският премиер Манюел Валс: Възможна е атака с химическо оръжие

Изказването е част от дебат във френския парламент за удължаване на извънредното положение в страната

19.11.2015 | 13:01 Редактор: Мария Аладжова
Френският премиер Манюел Валс: Възможна е атака с химическо оръжие

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че е възможно "Ислямска държава" да атакува Франция с химическо оръжие. Изказването беше направено по време на дебат в парламента относно това дали да се удължи извънредното положение на територията на страната.

Междувременно стана ясно, че белгийската полиция е нахлула в шест жилища в Брюксел и предградията, в които се предполага, че се намират близки до основните заподозрени за нападенията в Париж - Билал Хадфи и Сала Абдеслам. 

Все още е неизвестно дали предполагаемият организатор на атентатите е убит в сряда при спецакцията в Сен Дени.

Манюел Валс се е обърна към френския парламент с думите "Тероризмът удари Франция, не заради Ирак и Сирия, а заради самото си естество", цитиран от BBC.

Той подчерта, че е достигнато ново ниво на действие от страна на екстремистите и атаките им са станали по-добре подготвени и по-ефективни.

"Зловещото въображение на онези, които дават командите е безкрайно. Става дума за разстрели, декапитации, взривове и ножове - всичко наведнъж", допълни той.

Френският премиер призова за незабавни мерки що се касае до споделяне на информация, въздушната и държавната сигурност. 

При спецакцията в Сен Дени на 18 ноемвеи бяха арестувани осем души, изстреляни са 5000 куршума. Сред арестуваните обаче не е Абделхамид Абауд, който е основният заподозрян за организирането на атентатите.

Поне двама души са били убити при престрелката, сред тях една жена, взривилата се с "колан на Шахид", за която медиите съобщиха, че е братовчедка на Абауд.