fallback

Каква е тайната на наистина успелите хора?

Разликата между успелите хора и наистина много успелите хора е, че наистина успелите хора казват не на почти всичко

03.04.2015 | 15:30 Автор: Ирина Георгиева

Какво означава да си успешен? Повечето хора се стремят към успешен професионален живот. Те постоянно се насочват към следващото повишение, клиент или увеличение на заплатата. 

Хората с гордост казват: "Толкова съм зает по време на работа!" сякаш това автоматично е еквивалент на успех. Често обаче интензитета на свършената работа се бърка с удовлетвореността, пише Business Insider. Често има разлика между най-успешните хора от света на бизнеса.

Митът, че постоянно са на линия

Съществува мит, че хората, постигнали огромен успех, постоянно са на линия и работят. Те се събуждат рано, рядко почиват и прекарват часовете си, преследвайки целта. Всеки път, когато някой ги попита за нещо, те отговарят над и отвъд очакванията. Как го правят?

Ако човек може нещо, то трябва да го прави

Грешно е разбирането, че ако някой може нещо, то задължително трябва да го прави. Хората, постигнали изключително голям успех никога не слагат нещо в графика си само, защото смятат, че могат да го "накарат да работи". Всъщност те са изключително селективни по отношение на ангажиментите, които поемат.

Помислете върху съвета на  Уорън Бъфет:

"Разликата между успелите хора и наистина много успелите хора е, че наистина успелите хора казват не на почти всичко."

Хората, постигнали огромен успех, са наясно с лимитите си. Те са осъзнали, че ако искат да свършат нещо допълнително, то времето за другите им ангажименти ще се свие. 

Кой може да мисли трезво и да разрешава важни проблеми, ако има дълъг списък с неща, които трябва да свърши? Сред най-важните приоритети на успелите е да "запазят мисълта си свежа". Това е нещото, което им позволява да постигнат високи постижения в областта си.

Не е нужно да получаваме медал, ако се лишаваме от сън

"Спа само по четири часа на нощ!" Често се уважава като впечатляващо постижение. Всеки, който е толкова зает, трябва да е най-високо в йерархията, нали?

Грешно. Защо? Всеки, който е толкова зает, че няма време за сън, не може да си организира добре времето. Нощният сън освежава ума, така че човек да се представя по-добре на сутринта.

Има разлика между тежката работа и тази, която се върши по труден начин. Ако човек често се лишава от сън, как може да се очаква от него да разрешава трудни и сложни задачи. Ще се окаже в режим на зомби, а те не са известни с високото си ниво на постижения.

Съсредоточете се върху най-важното

Хората, съумели да постигнат много, лесно успяват да откроят най-важните си задачи и да се съсредоточат само върху тях. Те питат: "Какво е важно? Какво мога да елиминирам?"

Ако човек работи умно, може да постигне повече. Целта е да се елиминират всички ненужни, повтарящи се задачи, които отвличат вниманието от истинските цели. 

В книгата "Четири часова работна седмица" Тим Ферис показва как е организирал живота си и е автоматизирал доходите си, така че да си създаде повече свободно време. Целта на автора е да "премахне 40-часовата тежка работа на седмица" и да си създаде гъвкавост, която да му позволи да пътува и да прекарва времето си, преследвайки удивителния си спектър от интереси.

Изрежете ненужното

Може да не искате да рационализирате до такава степен работата си, но спокойно можете да премахнете някои неща, които й пречат. Кои са външните фактори, които ви отдалечават от целите?

Помислете, рационализирайте и се концентрирайте върху това, което е най-важно за вас.

fallback
fallback