Посланикът на Еквадор пропуска основното: доларизацията

От проф. Стив Ханке

11.08.2015 | 18:00
Посланикът на Еквадор пропуска основното: доларизацията

Посланикът на Еквадор пропуска основното: доларизацията

От проф. Стив Ханке

Публикувано на 10 август 2015 тук

 

 

Посланикът на Еквадор в САЩ Франциско Борха Севальос написа статия „Напредъкът на Еквадор“, публикувана в New York Times на 8 август. Посланик Борха разглежда редица нови икономически постижения на Еквадор . Добре. В края на кариащата, по латиноамериканските стандарти Еквадор се представя добре. Наистина моята класация на Misery Index за региона през 2014 показва, че само Панама, Мексико и Ел Салвадор се представят по-добре от Еквадор.

 

Това, което посланик Борха пропуска да отбележи е истинския източник на сравнителния успех на Еквадор: доларизацията. Да, Еквадор е доларизиран. Еквадор представляваше идеален пример за страна, която не успяваше да наложи правов ред и да опази стойността на валутата си, сукрето. Еквадорското сукре се търгуваше 6825 за долар в края на 1998, а в края на 1999 курсът сукре-долар бе 20243. През първата седмица на януари 2000 сукрето скочи до 28000 за долар.

 

Заради проблемите на валутата президентът Джамил Махуад обяви на 9 януари 2000, че Еквадор ще изостави сукрето и официално ще доларизира икономиката. В телефонни разговори президентът Бил Клинтън и американският министър на финансите Лари Самърс подкрепиха Махуад да доларизира. Положителното доверие се усети незабавно. На 11 януари –още преди приемането на закона за доларизацията, централната банка намали лихвата /rediscount rate/ от 200 процента годишно на 20 процента. На 29 февруари Конгресът на Еквадор прие т.нар. Ley Trolebus, съдържащ разпоредбите за доларизацията. Те станаха закон на 13 март и след преходен период, в който доларът замени сукрето, Еквадор стана доларизираната страна с най-голямо население на света. Доларизацията остава и до днес много популярна; повечето еквадорци, 85 процента все още я подкрепят. Това, от което Еквадор се страхува е, че президентът Рафаел Кореа, който в миналото се противопоставяше на доларизацията, може да изостави зелените пари, които дават стабилност на страната.


Четете още независими коментари в Блог.