Сделката с Иран-велик ден за свободния пазар: проф. Ханке

Интервю за Al Jazeera

18.07.2015 | 10:00
Сделката с Иран-велик ден за свободния пазар: проф. Ханке

Проф. Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс коментира от Балтимор за Al Jazeera ефекта от сделката с Иран. Публикувано на 17 юли 2015

 

Какво означава това за обикновения иранец? Говорим много за бизнеса. Какъв е индивидуалният ефект?

Инвидидуално това е велик ден за свободните пазари и свободната търговия. Това е голям плюс. Това е важен въпрос за иранците. До три години техните доходи на глава от населението ще се увеличат с около една трета. От малко под 5000 долара на глава от населението – на малко над 6000 долара.

Това са много пари за населението.

 

Казвате, че ще стане след 3-5г. Хората няма ли да го почувстват веднага?

Мисля, че цифрите, които ви дадох бяха за три години. В края на тригодишния период доходите им ще бъдат с една трета по-високи на глава от населението, отколкото е сега.

Основната идея обаче е за свободните пазари и свободна търговия и голямо доверие, което ще получи икономиката и ще започне наистина да променя цялата перспектива, която хората в Иран имат.

Рохани вече положи основите за това. Защото през 2012, спомнете си, инфлацията беше 200% годишно. Имаше хиперинфлация. Сега инфлацията е 15,5% и до следващата година ще падне до 10%. Това също е нещо, което хората усещат.

Ако разгледаме Индекса на мизерията, който изчислявам, първите пет страни в него в края на 2014 бяха Венецуела, Аржентина, Сирия, Украйна и Иран.

Иран ще отпадне от първите пет и изчисленията на мизерията сериозно ще намалеят за обикновените хора.


Четете още независими коментари в Блог.