Златните монети на ИДИЛ са символ на суверенитет

Проф. Стив Ханке

22.06.2015 | 15:00
Златните монети на ИДИЛ са символ на  суверенитет

Ислямска държава ще има собствена валута, която ще се използва в самопровъзгласения Халифат, веднага щом новата власт намери достатъчно злато и организира сеченето на монетите, стана ясно в началото на юни 2015.

Коментар на проф. Стив Ханке за радио ВВС.

 

Проф. Стив Ханке

Радиоинтервю на проф. Ханке, публикувано от ВВС на 19 юни 2015

 

Ако започнат да секат такива монети и хората ги приемат, това ще е реална валута. Те се опитват да се върнат към 17-13 век. Тогава ислямският динар бе златна монета. Единствената друга златна валута тогава бе византийският солид, между 5 и 13 век. Това също е била златна валута.

Ако е злато и хората го приемат за транзакции и измерване на стойност, тогава всичко е нормално. Въпросът е, че ИДИЛ трябва да придобие златото и да имат качествен монетен двор, за да секат златото. Това изисква или да откраднат златото, или да генерират позитивен паричен поток, да го кажем така, в операциите си. Така че да могат да купят злато.

 

Ричард Соул, радио ВВС: Значи стойността на тези монети е в метала, от който са направени, защото те не са покрити от централна банка или някаква нормална финансова инфраструктура, каквато познаваме?

Точно така. Това, което имаме е факторът "стойност" на валутата, който позволява да се конвертира към златото или среброто. Това е традицията. Освен това идеята за централна банка - няма нужда от централна банка в тази част на света, за която говорим. В Ирак централната банка е била основана през 1947. В Иран - през 60-те, в Египет - през 1961. Виждате, че преди това са имали пари, но не и централна банка.

 

Ричард Соул, радио ВВС: Значи стойността на тези пари не е нещо, което може да се размени на валутния пазар като долар или паунд или евро. На края покупателната способност на тази валута е тази, която се дава на златото?

Абсолютно. Те ще имат везни, за да ги мерят и да се уверят, че не е имало отнемане на метал от парите, че теглото на монетите не е било намалено. Едва тогава ще се извършва транзакцията.

 

Ричард Соул, радио ВВС: Ако някоя от монетите излезе от зоната на ИДИЛ, може ли да се използва да купуване на стоки по света?

Потенциално - да. Но обикновено - дори едно време, когато са имали метални монети, те не били международни. Т.е. не са били използвани извън географската зона, която е била контролирана от емитента. Така че не мисля, че ще видим тези пари в обръщение и по света, освен като колекционерски предмети. Или очевидно - ако се претопят и се използва златото им.

Идеята е че това е символ на държавността. ИДИЛ има знаме, което виждаме по телевизията. Това е символ на държавата. Сега имаме монети, които твърдят, че ще секат. И това е символ на суверенната държава.


Публикува се със знанието на автора. Превод Силвия Грозева.

Четете още независими коментари в Блог.