Турция на път да влезе икономическото НАТО

От Барчин Инанч

02.06.2015 | 20:00
Турция на път да влезе икономическото НАТО

Турция на път да влезе икономическото НАТО

От Барчин Инанч

Публикувано на 2 юни 2015 в Хюриет.

Обичайно е турските правителства да държат летвата висока, подкрепяйки максималистката позиция и да хачат ненужен политически капитал, стремейки се към невъзможност преди преговори. Слава Богу в даден момент здравият разум надделява (продиктуран от по-добър анализ на залога) и Турция започва да се придържа към по-рационална линия.

 

Изглежда това се случва по въпроса за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство - Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), договорът за свободна търговия, по който се преговаря между САЩ и ЕС. Някои го определят като "икономическото НАТО.”  Със сигурност той е икономически стълб атлантическата общност.

 

Когато приключат двете страни трябва да спечелят много; Европа се очаква да регитрира ръст от 4 процента, докато САЩ - 5 процента. Ако бъде изключена от TTIP, Турция ще загуби, след като има митнически договор с ЕС без да е член. Турция се очаква да претърпи спад от 1.56 процента в някои индустрии като автомобилната например ще бъде зле засегната. Това е така, защото американските стоки влизат на турския пазар без никакви бариери, но същото не важи за Турция, защото Вашингтон не желае да договори отделен търговски договор с Турция.

 

Съзнавайки последиците и твърдейки, че вече има митнически съюз, Турция настоява да стане страна в преговорите. Брюксел и Вашингтон не приемат Турция на масата на преговорите - не че не разбират тревогите на Турция, но не искат да имат още един сложен компонент във вече сложната мрежа препятствия за преодоляване.

 

Според Синан Юлген /Sinan Ülgen/ председател на Центъра на икономически и външнополитически изследвания /Center for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM)/, Турция неотдавна е променила стратегията си и преформулирала исканията си. Вместо да присъства на преговорите, Турция ще изчака сключването на договор с надеждата той да включва механизъм, позволяващ на подкрепящи го страни да се включат.

 

“Не можем да очакваме TTIP да се разшири преди да е сключен. Евентуално после ще стане многостранен. Ще има клауза за разширяване,” казва Юлген. Досега страните не са коментирали официално това, което е наричано “клаузата за присъединяване /accession or docking clause/,” но Юлген е убеден, че вече има такова разбиране от двете страни, дори и да не е публично оповестено. Така се дава позитивен сигнал, ако двете страни направят изявление, че сделката ще бъде отворена за страни, които мислят по сроден начин като Турция, смята Юлген.

 

Фактът, че сега Турция следва нова стратегия по въпроса може да се види и от споразумението, постигнато с ЕК за осъвременяване на митническия съюз. С меморандум за разбирателство, подписан на 12 май 2015, двете страни се договориха да продължат със задълбочаване на интеграцията чрез включване например на селското стопанство и услугите в митническия съюз. Задълбочаване на интеграцията с ЕС би означавало краткосрочни загуби за Турция, но важен напредък в дългосрочен план. В краткосрочен план например Турция се очаква да изгуби в селскостопанския си сектор. И все пак разширяването на митническия съюз определено ще облекчи включването на Турция в TTIP.

 

Докато може да се окаже трудно да бъдат убедени някои от вземащите решение в Турция да разшири митническия съюз, нито промените в него, нито влизането в TTIP е даденост. Обратно, Турция ще има нужда от съюзници по двата въпроса. Както Ердал Йълджин /Erdal Yalçın/, от Центъра за международна икономика /center for International Economics/ казва, не всеки в Европа ще бъде щастлив да види допълнителна конкуренция от Турция, когато митническият съюз бъде разширен.

 

Когато става дума за TTIP, най-вероятно всяка страна-член ще трябва да ратифицира приемането на нов член и в този момент, при липса на договорено споразумение в Кипър, няма да е изненада ако кипърските гърци упражнят правото си на вето.

 

Връзките на Турция с ЕС винаги са били тежка битка. Това не е новина. На този етап е важно да се постави правилната насока, за да не останем извън икономическия стълб на трансатлантическата общност.

 

2 юни 2015


Публикува се със съгласието на автора.

Превод Силвия Грозева

Четете още независими мнения в Блог.