fallback

Пазарна икономика? Виктор Папазов

17.10.2014 | 10:17

От Виктор Папазов

Статията е публикувана в http://myopiablog.wordpress.com/

 

В каква система живеем?

Много е интересно, когато някой е живял в две системи, особено, когато и двете се наричат по един начин, а същността им не отговаря на името. Моето поколение живя в нещо, което се наричаше “социализъм”. После се оказа, че не е. От дистанцията на времето бих го определил като “партийно-държавен феодализъм”, но това е друга тема.

През миналия уикенд участвах в протеста срещу т. нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), както евфемистично се опитват да опишат едно споразумение, продиктувано от големите транснационални корпорации, които не желаят повече да се съобразяват с такива неща като държавен суверенитет, екология, човешки права и т.н.

На протеста чух едни млади хора, които скандираха и против капитализма. Първо ме досмеша, защото бяха облечени съвсем по “капиталистически” с модерни джинси и носеха съвсем “капиталистически” смартфони.  :)  После се замислих. Те не са виновни. Те просто са жертва на пропагандата. Не знам коя е причината. А и може би не е важно. Важно е, че те усещат, че нещата не са никак наред. Проблемът е в нас, че не ги учим да мислят критично и не им обясняваме.

Хайде да се опитаме да проверим, дали “капитализмът” или както го наричат евфемистично “пазарната икономика”, наистина го има.

Да започнем от дефиницията. “Капитализмът е икономическа система, в която търговията, индустрията и средствата за производство са в голяма степен частна собственост и се използват за получаване на печалба. Централни харектеристики на капитализма са натрупване на капитал, конкурентни пазари и наемен труд. ...”

От горната дефиниция се вижда, че една от основните характеристики на капитализма са “конкурентните пазари”. Най-общо конкурентният пазар се характеризира със състезание между участниците и постигане на най-добри условия за купувача, като в сблъсъка на търсенето и предлагането се открива пазарната цена. Конкурентният пазар изключва външна намеса и манипулиране на цените. Навсякъде по света, или поне в развитите западни страни, пазарните манипулации се преследват от закона. Поне на теория е така. Да видим как стоят нещата на практика.

На практика всъщност всички финансови пазари в развитите западни страни са тежко манипулирани. Кое ми дава основание да го твърдя:

  • Пазарът на облигации е манипулиран от централните банки, които купуват огромни количества облигации и така изкривяват цената. Ние всъщност не знаем каква е истинската цена на тези облигации.
  • Цената на самите пари е манипулирана, защото през лихвените проценти, тя е изкривена. Ние не знаем каква е истинската цена нито на парите, нито какви са лихвените равнища. Централните банки отдавна са забравили за какво са създадени и вече играят ролата на Централните комитети за планиране от времето на социализма.
  • Централните банки манипулират цените и на акциите, като целенасочено им влияят с определени политики или дори се намесват на пазара и купуват директно акции на компании.
  • Пазарите на борсови стоки също са манипулирани, особено пазарът на злато. Имате съмнения? Вижте статистиката от последните две години. Или мислите, че има самоубийци, които изведнъж изсипват например в един ден 1 милиард и 370 милиона долара в т.нар. “голи опции” в един ден, както стана на 14 юли 2014 г.? И не последва никакво разследване от Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Защо? Кой може да си позволи подобно нещо безнаказано?
  • Имаме допълнително манипулиране на пазарите чрез т.нар. “високочестотна търговия”, което на практика е т.нар. front running. Днес големите финансови компании имат толкова бърз достъп до пазара, че успяват да видят, когато някой даде поръчка за покупка на акции и да го изпреварят като купят няколко милисекунди преди него същите ценните книжа и веднага след това му ги продадат с печалба.
  • Отделно от това имаме т.нар. алгоритмична търговия, която допълнително изкривява пазара. 
  • След всичко това още ли си мислите, че имаме свободен пазар? Честна игра, равнопоставеност и правила?

    Или пък сте наистина оптимисти и смятате, че икономиките на западните страни са се възстановили и глобалната финансова криза е преодоляна? Гледайки равнището на основните борсови индекси, нещата изглеждат точно така. Да вземем например индекса S&P 500.  Това е индекс на фондовите пазари в САЩ, базиран на пазарната капитализация на 500-те най-големи компании на Ню Йоркската фондова борса и NASDAQ.

    Ето от графиката по-долу се вижда, че той само преди няколко дни е постигнал най-високата си стойност в историята.

     

     

    Какво се случва, обаче, ако разделим пазарната капитализация на S&P 500 спрямо баланса на Федералния резерв?

    Вижта графиката по-долу. Изключитело любопитна.

    Спрямо тази графика, излиза, че т.нар. възстановяване е една оптична измама. Фата моргана. Всъщност пазарът не е мръднал през последните години. Той си стои на същото ниво, или по-скоро цeлият му растеж се дължи на наливането на новонапечатани долари от FED-а.  Разбира се, че някои хора са станали много богати в този процес. Със сигурност това не сме ние с вас.

    И още една любопитна графика. Обемът на търгувани акции:

    Ако погледнете внимателно, индексът се покачва неуморно на все по-спадащи обеми. И една “подробност”, която не се знае. 70% от обемите на пазара се формират от т.нар. високочестотна и алгоритмична търговия. Т.е. едни компютърни програми се надлъгват с други компютърни програми.

    Още ли смятате, че това е пазарна икономика? Че това са честни и прозрачни капиталови пазари?

    За десерт ви предлагам сами да видите разликата между едно честно мнение и един стар лицемер, ето ви двата линка. Вярвам ще прецените кой кой е:

    https://www.youtube.com/watch?v=G77m6J-lFRs

    https://www.youtube.com/watch?v=MKofZwotpW4

     

    fallback
    fallback