Лято в Пулия с Мартина Ганчева

Водещата и продуцент на Новините ON AIR разказа за вълнуващата си почивка в Пулия пред „Капитал“

28.08.2018 | 12:00
Лято в Пулия с Мартина Ганчева

Мартина Ганчева, водещата и продуцент на Новините ON AIR, разказа пред "Капитал" за своето лятно приключение в Южна Италия. Какви тайни крие Матера, известен още като Мъртвия град, какво е да се изгубиш между белите къщички с островърхи шапки в Алберобело и кои са местата, които задължително трябва да посетите в тази част на Италия, вижте тук    

 

Лек намек за бриз. Възрастни хора, които играят карти на късното следобедно слънце. Камион пчеличка, който пъпли по нанагорнище, за да достави пресни плодове и зеленчуци. Очукана Vespa, зарязана на ъгъла. 38-градусова жега, която отеква във вълнообразния пейзаж от маслинови гори и каменни стени. Добре дошли на тока на Ботуша, в Пулия, Южна Италия, където средиземноморски пинии дискретно крият морето, а под безоблачното небе цикади изнасят цели симфонии. Дългата сиеста е закон, часовниците не пазят реалното време, а духът на общността е заложен в миналото.

Матера – поезия от камъни 

Матера, известен още като Мъртвия град или Града от камък, ни отвежда 9000 години назад във времето. Някогашен символ на упадък и нищета, с жилища, издълбани в скалите, днес Матера е любима снимачна площадка за Холивуд. Оживяла приказка на Толкин. Хитовите продукции го превръщат в популярен туристически маршрут и двигател на местната икономика. За "Страстите Христови" Мел Гибсън използва 6000 статисти, или една девета от местното население. Кинопродукцията инжектира в бедната доскоро Матера над 2 милиона евро. Мястото толкова много прилича на древна Палестина, че е използвано за декор на над 40 филма, сред които "Цар Давид" с Ричард Гиър и "Бен Хур".

Матера е рекордьор по липса на престъпност и по най-голям брой туристически информационни центрове. Местните свирят на гайди и готвят боб в гювече. Всяка жена пече хляб и си има дървен печат, с който го щампова, преди да го пусне във фурната. Парченца от този хляб могат да се озоват и в типичната за града салата cialledda – с домати, зехтин, червен лук, чесън, черни маслини, босилек и черен пипер. А името на областта – Лукания, кара някои да мислят, че оттук произлиза думата "луканка". И макар че дотук влакове не стигат, през 2019 г. Матера ще бъде Европейска столица на културата (заедно с Пловдив). Градът е под закрилата на ЮНЕСКО.

Алберобело – приказното село

Алберобело също е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Селцето с бели къщички с островърхи шапки разказва интересна приказка за хитрост и не само. Когато кралят на Неапол обявил данък върху всяка нова къща, група селяни се обърнали за помощ към граф Аквавива. Те искали да избегнат високите данъци и да живеят спокойно. Той им предложил да се заселят в долината на Итрия и по-специално в Алберобело – гора от средиземноморски дъбове. Поставил едно-единствено условие – да не строят къщи, а трули (каменни жилища с конусовидни покриви). Веднъж в годината данъчен инспектор от Непаол идвал, хората дърпали камъка ключ, който държал конструкциите, и така нямало село, нямало данък.

Цялата статия прочетете в „Капитал“