Неда Василева: Не може да си журналист само по 8 часа на ден

Професионализмът на новинаря личи в извънредните ситуации, каза водещата на новини по Bulgaria ON AIR пред в. "Труд"

22.08.2016 | 17:02 Редактор: Константина Маркова
Неда Василева: Не може да си журналист само по 8 часа на ден

“Помня как от малка се упражнявах пред огледалото с дезодорант в ръка и списание, от което “четях новините”, разказва с усмивка водещата от телевизия Bulgaria ON AIR Неда Василева. Още в училище любим час й е литературата. С писане започва да се занимава и в клуба по журналистика във Враца, където е израснала. През 2014 г., само на 22 г., Неда става едно от най-обещаващите нови лица в Bulgaria ON AIR. В момента тя е водеща на сутрешните новини и репортер в телевизията, била е и водеща на предаването “Директно”.

 

“Всъщност прекрачих прага на телевизията още на 20 години – в Би Ти Ви, където останах на стаж около половин година. На 21 станах водеща на новините в телевизия “Европа”. Тогава, за разлика от сега, първоначалните ми вълнения бяха свързани с това как ще изглеждам, как ще звуча, как ще се възприема аз и как ще ме приемат зрителите. Постепенно осмислянето и представянето на информацията за хората излезе на преден план. Днес винаги разсъждавам върху това преди емисия, защото смисълът на журналистиката е в двустранната връзка.

Въпреки младостта си твърди, че рядко се е чувствала подценена. Казва, че като част от екипа на Новините ON AIR се стреми винаги да отразява навременно и достоверно последните събития у нас и по света. “Стараем се без агресия и сензационност да отразяваме теми от всички сфери, които вълнуват българина”, казва Неда.

Според нея истинският професионализъм и интуицията на новинаря проличават именно при отразяването на извънредни ситуации, които за съжаление напоследък не липсват. “Гордея се, когато успяваме да уловим момента и да го отразим по правилния начин. Само преди месец и половина за пореден път си повторих наум думите: “Затова си заслужава.” Случи се в село Богдан. Едно деветгодишно дете бе избягало за дни от дома си, после бе открито. Обвиниха бащата в системен тормоз, всички медии в страната искаха да снимат този човек и всички мислеха, че той се крие. След поредното живо включване за Новините ON AIR при мен и оператора дойде мъж на средна възраст и ни каза, че той е бащата на момчето. Искаше да говори само с нас и да пусне само нашия екип в дома си, където правихме живата връзка за новините. Това беше удовлетворение, че сме си свършили работата, че сме показали на аудиторията си само истината от първо лице. Чувство за изпълнен дълг.”

Цялото интервю четете тук.