fallback

Десислава Джерманска: Спортната журналистика е особен вид привилегия

Водещата на спортните новини на Bulgaria ON AIR в интервю за 19 минути и Slava.bg

17.06.2016 | 12:21 Автор: Константина Маркова

Десислава Джерманска е редактор и водещ на спортните новини на Bulgaria ON AIR. Тя има почти десетгодишен стаж в спортната журналистика, в печатни и в електронни медии, което й дава увереност за работа с целия екип в спортната редакция на Bulgaria ON AIR. Най-голямата й страст от спортните дисциплини са футбол и баскетбол, но на зрителите на Bulgaria ON AIR поднася пълната палитра от всички видове спорт, които се практикуват в България и по света. Завършила е „Издателска дейност и масови комуникации” в 151-во СОУ в София и специалност „Журналистика” в Софийския университет. По време на Евро 2016 Деси дава всекидневни прогнози за шампионата на Стария континент в рубриката „Жени говорят за футбол“ на Gol.bg. Деси бе любезна да отговори на въпросите на СЛАВА и 19 минути в разгара на Евро2016.

Кои са вашите фаворити на Европейското по футбол и кой според вас ще е шампионът? Дайте вашите залози.

Не бих се ангажирала с прогноза. Каквото кажа – противното става. Но дотук Европейското първенство ни показа, че може да очакваме и изненади. Склонна съм да мисля, че Испания този път няма да защити титлата си от последнита два шампионата. Може би фаворити са Германия, домакинът Франция и в по-малка степен Италия.

Трудно ли се коментират футболни двубои и резултати от мачове?

На този въпрос по-скоро е трудно да се отговори еднозначно. Зависи от мача.

Как точно се насочихте към спортната журналистика?

Винаги съм обичала спорта. Моят баща ме водеше на мачове като малка, след това продължих да ходя с приятели и така и до днес. Към журналистиката по-скоро се насочих случайно или да кажем, че е било съдба. Учих в училище с профил „Издателски дейности и масови комуникации“ и в ученическите ми години повече ме влечеше културологията и литературата. В 10-ти клас имахме лятна практика във вестник „Сега“ и заради интересите ми към футбола и спорта, моята преподавателка предложи да пробвам в спортния отдел. Така и направих. Беше като любов от пръв поглед, която ме държи и до днес.

Какво ви дава работата в ТВ Bulgaria ON AIR?

Дава ми възможност да правя това, което обичам.

За какво мечтаехте като дете?

Всяка година Левски да е шампион  Не мога да отговаря конкретно на този въпрос, защото съм имала най-различни малки и големи мечти, имала съм много, повечето са се сбъднали. Постоянно мечтая и се опитвам да ги постигам.

...

Трябва ли според вас спортът да е по-сериозно застъпен в родните училища и каво трябва да се направи по този въпрос?

Задължително! Спортът е изключително полезен, особено при подрастващите. Помага на опорно-двигателната система. Може да се избегнат редица изкривявания, които се получават в детските години, помага за борбата с надномремното тегло, учи на дисциплина, на хигиена. Ако е правилно поставен в учебната програма, спокойно може да разтоварва децата при психическа натовареност от учебните часове и лекции. Аз лично виждам само ползи от него. Може да изброявам до утре…

Цялото интервю с Деси Джерманска вижте тук >>

 

fallback
fallback