Милена Фучеджиева пред в. 24 часа провокативно за предизвикателствата си в живота

Водещата даде обширно интервю, в което разказа за предаването си "Провокативно"

30.04.2016 | 00:00 Редактор: Константина Маркова
Милена Фучеджиева пред в. 24 часа провокативно за предизвикателствата си в живота

Милена Фучеджиева даде обширно интервю пред в. "24 часа" за новото си предаване "Провокативно" малко преди старта на първото издание. Какво разказа провокативната водеща за новия си проект и предизвикателствата, пред които я изправя живота - вижте в интервюто. 

 

- Какво пише в късметчето, което получихте с кафето, Милена?

- Падна ми се нещо много хубаво и вярно. “Да знаеш много езици днес, е да имаш много ключове за една врата.” А във вашето късметче какво пише?

- Щастие.

- Супер! Още по-хубаво...

- Написаното в късметчето ме улеснява за първия въпрос. Кой е ключът към предаването ви “Провокативно”, което стартира навръх Великден по телевизия Bulgaria оn Еir?

- Няколко са ключовете. Единият е да се излезе от тази спирала на негативност и отчаяние, която цари в обществото. Да се отбелязват наистина добрите неща. Фокусът ми е към жените, но гости ще бъдат и мъже. Ще се дискутират теми, които са и извън конкретно женските, но има специално внимание към правата на жените в България - повече да се подкрепят, а не да се хапят като побеснели кучета. Тук това е доста разпространено.

- Чия е идеята за “Провокативно”?

- Моя. Отдавна си мисля за такова предаване. Има място за повече говорене по темите, които засягат жените. Наблюдавам процесите, живяла съм 20 години в Америка, и колкото и ние тука да се смятаме за равни, дори и в САЩ няма равенство. Жените например правят по-малко пари от мъжете навсякъде.

- Мисля, че още от времето на соца има все пак някакво равенство на жените...

- Да, тогава за първи път жени влизат в политиката. Българките имат право да гласуват от 1938 г., през 1947-а се разрешава да гласуват и неомъжените. Сега имаме повече жени в управлението от всякога и това е прекрасно. Едно от най-добрите неща, които направи правителството на Борисов, е, че вкара много жени във властта. В началото на предизборната кампания на Хилари Клинтън тя не получи голяма подкрепа от жените и в тази връзка Мадлин Олбрайт каза: “За жените, които не подкрепят други жени, има специално място в ада!” На мен тези думи много ми харесаха и смятам, че е абсолютно вярно. Българките в политиката са повече функция на своите лидери, отколкото самостоятелно действащи фигури. Не съм чула някоя да има женска кауза, която да промотира.

- Дайте пример за такава кауза.

- Например да се спрат браковете и ражданията на 11-12-годишни циганки. Това е точно кауза за жена политик, но явно никоя не смее да се заеме с този проблем. “Провокативно” ще се занимава и с морално етични теми като например защо българите сме толкова завистливи. В България има избухване на отрицанието и негативизма. Създаде се едно лицемерно общество, усмихваме се един на друг, но отзад е някакво цунами от чернилка.

 

Какво още разказа Милена Фучеджиева, вижте в пълното интервю в "24 часа".