Гергана Венкова и Златимир Йочев: Работата в сутрешния блок няма срок на годност

Водещите на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR в разговор за журналистиката пред Slava.bg и 19min.bg.

20.03.2019 | 00:00
Гергана Венкова и Златимир Йочев: Работата в сутрешния блок няма срок на годност

Освен да информира и забавлява, телевизионният ефир трябва и да образова. Bulgaria ON AIR определено печели доверието на зрителите си с качествена телевизионна политика и плурализъм на темите. А едни от „виновниците“ за товаса водещите на сутрешния блок „България сутрин“ – Гергана Венкова и Златимир Йочев. Гергана Венкова е част от екипа на България ON AIR от 2016 година. Преди това трупа ТВ опит в три от новинарските медии в България. През 2013 година преминава стаж в световния новинарски гигант CNN в Атланта, САЩ. По време на CNN Journalism Workshop тя придобива опит в отразяването на извънредни събития и подготовката на важните за хората новини.До декември 2018 г.  Гергана работи като политически репортер в Bulgaria ON AIR.От началото на 2019 г. всяка делнична сутрин Гергана и Златимир водят съвместно „България сутрин“, като предлагат на зрителите едно позитивно начало на деня. Преди да стане водещ на сутрешен блок, Златимир минава през почти всички жанрове в професията. Работил е и като репортер, редактор, сценарист, водещ на потребителско предаване и туристически продукции. Две години е бил водещ на централните новини „По света и у нас“ по БНТ.

Какво за Вас е журналистиката?


Гергана: Отначало журналистиката беше мечта, призвание, цел. През последните повече от десет години обаче тя се превърна от професия в начин на живот. Журналистиката не е работа от 8 до 18часа. Тя оформя характера, интересите,светогледа и много често определя ежедневието и свободното ми време. 
Златимир: За мен е могъщ инструмент да търсиш решения за проблемите на хората, да въздействаш, да предизвикваш реакции и да следиш непрекъснато пулса на обществото. Отделно от това – работата, която, вярвам, ми приляга и която непрекъснато изисква усъвършенстване.

Смятате ли, че някой ден ще се уморите да ставате в 4 и ще ви видим в друга журналистическа роля?


Гергана: Не отделям енергия и време, за да се вглеждам в неизвестното бъдеще. За мен то се определя тук и сега. Ранното ставане не е нещо, което може да ме спре да правя това, което харесвам. Моментът за промяна не може да се предвиди, той просто настъпва. 
Златимир: Не гледам на работата си като нещо със срок на годност. Сега съм в разцвета на силите си, жаден съм за всяка една смислена и пълноценна телевизионна минута, която успяваме да сътворим заедно с екипа на „България сутрин“. Ранното ставане е цената, която плащаш в това начинание и приключение, но има безкрайно много позитиви, които то носи. Динамика, разнообразие и срещи, които обогатяват.

Когато водите разговор, навлизате ли в личното пространство на гостите си или гледате да не преминавате тази граница?


Гергана: Стремя се да предразположа събеседниците си да бъдат искрени, но не и да прекрачвам границата с личното пространство. А когато виждам, че срещу мен стои човек, който не крие информация от обществен интерес, нямам и причина да го правя.
Златимир: Повечето хора, които идват в нашето студио, доброволно са дали достъп до личното си пространство и свят. Нашата концепция обаче никога не е била  да проявяваме нездраво любопитство и да поставяме в неудобна ситуация гостите. Информативни и любопитни търсачи на информация не се припокрива с „журналисти“, преследващи факти с тъмна окраска. Всеки ден ние интервюираме хора, от които зависи в каква страна живеем, и е наша работа да ги питаме това, което интересува зрителите.

А самите гости често ли приемат въпросите като лично отношение?


Гергана: Не ми се е случвало някой да ме обвини в това. Ако някой се е почувствал така, не го е споделял. 
Златимир: Живеем в свят, наситен със социални мрежи, блогове и платформи, където всеки дава изобилие от данни, снимки и информация за себе си. Почти нищо не остава скрито в мрежата и почти никой не се старае да крие как живее и какво прави. Рядко се случва някой да приеме нашите въпроси с негативно чувство,дори и да са трудни или горещи. В журналистиката не трябва да има лично отношение. 

Според Вас живеем ли във време на подмяна на принципите в журналистиката?


Гергана:Живеем във време на високи технологии, които променят начина, по който се прави журналистика. Те позволяват информацията да пристига до аудиторията мигновено. Това пък ни изправя пред предизвикателството бързо, но качествено да обработваме това, което трябва да предадем. Принципите не се променят, но изпитанията за тях са нови. 
Златимир: Нивото на журналистите зависи от тяхната личност, подготовка и собствен морален компас. Че има по-различен дневен ред и принципи сега – на фона на журналистиката в началото на 90-те или дори в началото на този век, е ясно. Но и сега има много свободномислещи хора, които творят на базата на етични и професионални стандарти. В Bulgaria ON AIR го доказваме всеки ден.

Кои са сериозните теми, които няма как да подминете в сутрешния блок, и каква е целта на предаването, към каква аудитория се целите?


Гергана: В „България сутрин“ няма как да отсъства информация, която е важна за хората в началото на деня им – какво ще бъде времето, ще има ли трафик, спокойно ли е преминала нощта. В нашия сутрешен блок обаче се стараем да бъдем полезни и по теми, които засягат живота на зрителите дългосрочно. Освен това вярваме, че доброто настроение гарантира успешен ден, като в края винаги залагаме на музика и изкуство. 
Златимир: Харесвам едно определение, което казва: добра телевизия се прави за управляваните, а не за управляващите. Хората и техните проблеми винаги са приоритет. Аудиторията на нашата телевизия са активните, добре образовани хора, които пътуват по света, гледат и чужди медии и знаят колко важно е да дадат своето време за нещо, което ще ги информира, но и едновременно с това образова. 

 

Цялото интервю четете на 19min.bg и Slava.bg.