Моника Симеонова: Телевизията ме научи да бъда подготвена за всякакви теми и обстоятелства

Водещата и репортер на Спортът ON AIR говори за гимнастиката, първите медали и началните стъпки в журналистиката, в интервю за „Меридиан уикенд“

19.05.2019 | 13:56
Моника Симеонова: Телевизията ме научи да бъда подготвена за всякакви теми и обстоятелства

Моника Симеонова е репортер и водещ на Спорът ON AIR. Преди да влезе в света на спортната журналистика Моника живее в света на художествената гимнастика. Започва да тренира на 5-годишна възраст и в продължение на няколко години печели десетки медали. Краят на състезателната й кариера е началото на журналистическата. През октомври 2018 година Моника се присъединява към спортната редакция на Bulgaria ON AIR.

- Кой е първият ти спомен, свързан със спорта?

- Първият ми спомен, свързан със спорта, е от едно състезание на баща ми. Той е бивш национал по класическа борба. Когато съм била на около 3 години майка ми реши да ме заведе в залата, за да го подкрепим. Явно сме му донесли късмет, защото той спечели. Когато дойде време за награждаването, баща ми ме взе с него на стълбичката и ми подари златния си медал.

- Кое състезание ще помниш винаги?

- Помня всички състезания, на които съм участвала. Имала съм много вълнуващи моменти, но може би едно от най-незабравимите е Световното първенство по Естетическа групова гимнастика през 2012 година във Варна, на което спечелихме бронзови медали.

- Кои са първите уроци, които получи от по-опитните журналисти в нюзрума?

- Да бъда подготвена за всякакви теми и обстоятелства. И съм благодарна на колегите за този урок.


- Кое е най-интересното събитие, което си отразявала до момента? Защо?

- Може би до момента е Световната купа по художествена гимнастика в София тази година. Вълнувах се и ми беше безкрайно интересно,  защото следях случващото се в съвсем различна роля от тези, в която съм била досега. Много интересно ми беше и отразяването на Световното първенство по борба в Будапеща миналата година, отново заради емоционалната ми връзка с този спорт - както казах вече, баща ми е бивш състезател по борба.

- Кои са темите, които те вълнуват от света на спорта? Коя е твоята кауза?

- Вълнувам се от пътя на спортиста – от упоритите тренировки, през трудностите и успехите. Всеки един от тези етапи е изключително интересен и поучителен. Що се отнася до каузата ми, то тя е да отразявам безпристрастно и обективно цялата палитра новини от света на спорта. 

- Най-ценното ти интервю? И с кой мечтаеш да направиш интервю?

- Най-ценното ми интервю до този момента е това с двукратната олимпийска шампионка по художествена гимнастика Евгения Канаева от Русия. Имах честта на се срещна и говоря с една велика личност, която е и мой кумир. Бих искала да направя интервю с други две гимнастички, на които винаги съм се възхищавала - Алина Кабаева и Мария Петрова.