Club Investor BG 23.06.2015 - III част -ГРЪЦКАТА ТРАГЕДИЯ – РАЗВРЪЗКА ЧРЕЗ DEUS EX MACHINA ?

РЕШАВАЩИ ЧАСОВЕ ЗА ГЪРЦИЯ, ЗА ЕВРОПА, ЗА СВЕТА

24.06.2015 | 09:04 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 23.06.2015 - III част -ГРЪЦКАТА ТРАГЕДИЯ – РАЗВРЪЗКА ЧРЕЗ  DEUS EX MACHINA ?

В третата част от Club Investor.bg с Ивайло Лаков гост е Христос Кацанис, банкерът който в продължение на 15 години работи в България и управлява ОББ.

Според различни източници, новите предложения на Атина в преговорите с кредиторите, които дават поводи за относителен оптимизъм, се отнасят основно до увеличения на данъците. Предстои да се увеличи пенсионната възраст чрез различни ограничителни мерки като например много по-високи данъци при ранно пенсиониране

Това трябва да се случи още от 2016 година, когато Гърция трябва да реализира икономии в размер на 1% от БВП на страната.

Според един от говорителите на правителството в Атина, който говори с журналисти докато се провеждаше срещата на върха предстои да бъде въведен данък солидарност. Неговият размер ще варира от 0,7% при годишни доходи до 20 хиляди евро и ще стига до 8% за доходи от над половин милион евро годишно. Предстоят съкращения във военния бюджет на страната, от който ще бъдат отрязани 200 милиона евро. Това предложение се е появявало и в предишни преговори.

Ще има реформа и в ДДС закона на страната. Обсъждат се варианти за три различни ставки по ДДС в размер на 6, 13 и 23 процента като най – ниската да важи само за лекарства, а ток и газ да се облагат със средната ставка.

Ще има ли опрощаване на част от гръцкия дълг – за гръцката страна преструктурирането на дълга е неделима част от споразумението, Жан Клод Юнкер обаче заяви, че в момента този въпрос не трябва да се задава. Това означава, че играта продължава.

Вижте оценките и прогнозите, които Христос Кацанис дава за бъдещото споразумение, което според него е на 99% сигурно: