Club Investor BG 09.06.2015 - III част BG: ИКОНОМИКА НА РАСТЕЖА

Темата в това издание на Club Investor.bg с Ивайло Лаков е конкурентоспособността на българската икономика и икономическият растеж.

10.06.2015 | 10:02 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 09.06.2015 - III част BG: ИКОНОМИКА НА РАСТЕЖА

Гости в студиото на Club Investor.bg с Ивайло Лаков са: Проф. Гарабед Минасян,  Института за икономически изследвания на БАН, Проф. Ганчо Ганчев, Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград, доктор Тодор Галев, Центъра за изследване на демокрацията.

. В годишника на световната конкурентоспособност за 2013 г. на Института за развитие на управлението, Швейцария, България заема 57-о място от общо 60 държави. За да се промени тази ситуация е нужно да се направи стратегия, да има визия, да знаем къде искаме да бъдем след 10-20 и повече години напред. Това е работа на правителството и то не само на това, а на всяко следващо, което да подкрепя същата стратегия, вместо да предоговаря приоритетите, за да утоли жаждата на поредното лоби. Липсата на визия в икономиката е основен проблем пред нея, но това се отнася и за всичко останало. Ние нямаме съгласие по елементарни въпроси, хабим огромна обществена енергия за далеч по маловажни неща като паметника на Самуил например, с цялото ми уважение към историята, но ни липсва национален хоризонт по жизненоважни за бъдещето въпроси, които малцина повдигат.

Третата част от предаването може да проследите в прикаченото видео: