Club Investor BG 02.06.2015 - България и светът през май 2015 III част

Това е обзорното предаване на Club Investor.bg с Ивайло Лаков. В студиото се дискутират водещите събития в страната и в света през май 2015 г.

03.06.2015 | 09:27 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 02.06.2015 - България и светът през май 2015 III част

Гости в студиото на Club Investor.bg са Мария Капон, политик, Илия Лингорски, финансист, бивш зам. министър на финансите и Андрей Стойчев, трейдър в Делта Сток.

В третата част от предаването гостите дискутират темите за трудовия пазар, заетостта и качествата на българската работна сила. През май стана ясно на базата на ново национално изследване, че 22% от младите хора у нас не работят, не учат и не се квалифицират. По този показател България се нарежда на първо място сред страните членки на ЕС. Защо е така? Може би заради това, че средната работна заплата у нас вече девета година след присъединяването ни към Европейския съюз едва надхвърля 400 евро – за да съм по точан – 859 лева. Та проблемът далеч не е свързан само с малцинства и бежанци. Има огромно количество млади българи, които не правят абсолютно нищо. Групата им расте, маргинализира се и се радикализира. И много лесно се манипулира на базата на патриотарски, псевдо националистически аргументи. Това по никакъв начин не помага за решаването на циганския проблем, но помага за привличане на гласове по време на избори.

Вижте тази част от предаването в прикаченото видео: