Club Investor BG 26.05.2015 - III част - Матури срещу знания

В това издание на Club Investor.bg с Ивайло Лаков темата е образованието и матурите. Наистина ли това е начинът за оценка на знанията придобити в училище?

27.05.2015 | 09:18 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 26.05.2015 - III част - Матури срещу знания

Гости в Club Investor.bg са: Иван Игов, психолог, Магдалена Кръстева, директор на 138 СОУ „ Проф. Васил Златарски”,  Соня Момчилова,  журналист и PR експерт и Павел Николов, учител по български език и литература в ОУ „Хр.Смирненски, Вакарел.

Проблемът не е в това на каква тема и по кой автор ще пишат учениците на поредната матура, не е и в това, дали говорим за любовна лирика или проза. Проблемът е в годините преди матурата, пътят по който върви всеки ученик и който трябва да го научи как да мисли и как да интерпретира прочетеното. Ще си позволя да цитирам част от интервю на Николай Милчев, поет и учител пред frognews. Той казва: Учебниците ни по литература не са учебници. В голямата си част това са дисертации и чернови за хабилитации. Искам да бъда разбран правилно – разбира се, че университетски преподаватели и научни работници ще пишат учебници. Но е абсурдно те да бъдат неразбираеми, умишлено усложнени, непонятни и студени. Тук има много работа, казва той. Нови, естествени и мъдри учебници, нов, трезв и художествен поглед. Защото ако учебникът е написан по нелеп начин, ако учебният план не е подбрал точните произведения, резултатът е нежелание да се чете, отвращение от четенето и духовна нищета, с извинение за клишето....

Вижте третата част от предаването във видеото: