Club Investor BG 26.05.2015 - II част - Матури срещу знания

Темата на предаването е образованието и необходимите промени в него. Дали матурите все пак са най-добрият начин за оценка на придобитите в училище знания?

27.05.2015 | 09:11 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 26.05.2015 - II част - Матури срещу знания

Гости в това издание на Club Investor с Ивайло Лаков са: Иван Игов, психолог, Магдалена Кръстева, директор на 138 СОУ „ Проф. Васил Златарски”,  Соня Момчилова,  журналист и PR експерт, Павел Николов, учител по бълг. език и литература в ОУ „Хр.Смирненски, Вакарел.

Матурите и текстовете които учениците пишат. Навсякъде по света, във всяка образователна система и в Америка и в Европа се пишат подобни текстове, това не е някакъв наш патент, изобретение, създадено с едничката цел да налива вода в мелницата на някакви литературни критици, за да могат да си продават учебниците. Идеята е децата да се научат да мислят и да предават мислите си в свързан смислен текст. Дали базата на тези размисли ще е любовна лирика или друго произведение, разказ, роман, няма значение – тази година се е паднал Яворов, догодина ще е друго. Много хора настояват, че цялото поколение, което излиза от училище е объркано от сбърканото образование, че няма ценности, морал, че е консуматорски настроено. Това разбира се е пълно безумие, просто не е вярно. Поколенията се променят и подобни твърдения са просто носталгия по отминали времена, след още 20 години вероятно днешните абитуриенти ще обсъждат новите по същия начин и пак няма да са прави. Гледам как интернет медиите печелят кликове като публикуват снимки на абитуриенти, с техните тоалети, с интервюта за това какво ще работят и колко пари смятат, че трябва да получават, снимки на виден милионерски син с голи полицайки ... да, има го и това, но то не значи, че цялото поколение е загубено...

Вижте дебатите в студиото в прикаченото видео: