Club Investor BG 12.05.2015 - II част БАЛКАНСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛАБИРИНТИ

Гости в Клуб Инвестор с Ивайло Лаков са: Ген. ДИМО ГЯУРОВ, експерт по сигурността, бивш директор на НРС СИМЕОН НИКОЛОВ, дипломат, МАРТИН МИНКОВ, бивш кореспондент на БНР в Скопие. По телефона се включва и РАДОСВЕТ ТОЧЕВ, преподавател по международно пр

13.05.2015 | 10:12 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 12.05.2015 - II част БАЛКАНСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛАБИРИНТИ

Въпросът сега е кой използва етническата карта, защото точно в момента правителството в Скопие е подложено на неимоверен натиск от улицата да подаде оставка, заради изтекли в медиите СРС-та, от които става ясно, че кабинета на Никола Груевски е прикрил убийството на млад мъж от полицията, прехвърляйки вината другаде. По тази причина ескалацията на напрежение в Куманово отклонява общественото внимание в друга посока и дава основание на властта да засили полицейския натиск. Защото споменът за етническата война между македонци и албанци от 2001 г. е много пресен.
Към тази и без това сложна картина, някои наблюдатели прибавят и още един интересен елемент, а именно проектът Турски поток. Защото Македония би трябвало да е част от трасето на тръбите. Ако страната е нестабилна газопроводът няма откъде да мине и проектът ще се провали. Т.е. нечии тайни служби умишлено дестабилизират Македония, за да пречат на Путин и на Газпром да изнасят газ за Европа. Тази версия впрочем също е удобна за властта в Скопие, защото отклонява вината за хаоса в друга посока. Освен това вече не е толкова убедителна на фона сръбския зигзаг - страната първо се отказа от участие в Турски поток, после президентът Никулич се отметна от отказа, но така или иначе пътят на тръбата за централна Европа остава неясен.

Можете да проследите тази част от предаването в прикаченото видео: