Как да постигнем качествено образование

Дебат на Club Investor

06.08.2014 | 11:40 Редактор: Красимир Лаков
Как да постигнем качествено образование

 Един от фундаменталните проблеми на страната ни е свързан с образованието, с качеството на учебните програми, с резултатите на изхода на образователната система, с обществената репутация на преподавателите, а оттам и с мотивацията на младите да учат качествено, с това все повече от тях да избират да продължат обучението си в чужбина, след което обикновено не се връщат у нас.

Там трябва да търсим и част от причините за демографска криза, там се коренят и проблемите водещи до бавния икономически растеж и до преобладаващото производство  на продукти с относително ниска добавена стойност. 

В качеството на образованието у нас трябва да се търси и причината за изтичането на интелектуален потенциал от България и съответно за още по-сериозно падане на равнището вътре в страната. Вероятно пак там трябва да търсим причините за отношението на по-младите българи към живота, нихилизма, който ни разяжда като нация и нашето повсеместно изтръпване по отношение на основни морални норми, което разклаща основата на обществените отношения.

Проблемите, които са на повърхността са коментирани достатъчно често –ниското заплащане на учителите например, водещо до липса на нови попълнения в професията, остарялата материална база в училищата, несъвършените начини за формиране на техните бюджети.

Най-сериозният проблем, според мен обаче не е липсата на пари. В годините на прехода много сериозно пострада мотивацията за образование. Младите виждаха неграмотници в скъпи джипове и ги сравняваха с родителите си - висшисти. Някой решиха, че просто няма никакъв смисъл от учене. Това разбира се, не важи за всички и доказателството са многото медали от олимпиади и отличното представяне на българските младежи, учещи в най-елитни световни университети.

Другата трудност се съдържа в самата образователна система, която трябва да търси промяната. Независимо от предмета, нашето образование мери напредъка и успеха по-скоро по възможността да се възпроизвежда запаметена информация и предварително наложени изводи. Вместо това в една модерна образователна система трябва да се стимулира самостоятелното мислене, жаждата за информация и начините тя да бъде намирана. Младите хора трябва да могат да стигат сами до нужната им информация и още по-важно, да са способни да я разбират и да си вадят изводите за света в който живеят. Категоричен съм, че всеки успех зависи най-вече от мотивацията, всички други фактори са второстепенни.

Това е темата на предаването Клуб Инвестор - Как да върнем желанието за качествено образование в България. Гости в студиото са хора, за които образованието е кауза: Явор Джонев, съосновател на Сирма Груп Холдинг - група от български софтуерни компании, Траян Траянов, програмен директор на фондация Заедно в час и Цвета Брестничка, предс. на УС на асоциация Родители

Вижте предаването в следващото видео: