Четирима получиха 32 хил. лв. и 3 двупосочни самолетни билета, за да учат в чужбина и да се реализират в България

Сдружение "Тук-Там" и "България Ер" подават ръка на четирима млади българи

30.06.2017 | 15:04 Редактор: Жанета Нейкова
Четирима получиха 32 хил. лв. и 3 двупосочни самолетни билета, за да учат в чужбина и да се реализират в България

Четирима млади българи получиха стипендии на обща стойност 32 000 лева oт сдружение "Тук-Там“ и три двупосочни самолетни билета от "България Ер“, с които да заминат в чужбина, за да продължат образованието си, а след това да се върнат в България и да се реализират професионално у нас. 

Стипендиите бяха раздадени на церемония вчера от сдружение "Тук-Там“ и фонда, който сдружението стартира миналата година – "Иди, учи и се върни“. В инициативата тази година се включи и националният авиопревозвач.

"Завръщането на млади образовани българи е ключово за развитието на страната ни. Имате нашата подкрепа“, обърна се към стипендиантите Милица Стоянова от отдел "Развитие на пазари“ в "България Ер“ и им връчи ваучерите за безплатни самолетни билети.

Тази година щастливците, които получиха стипендии от "Тук-Там“ са четирима, а областите, в които се развиват разнообразни. Две стипендии по 10 000 лв. получават Дениза Георгиева и Лилия Чобанова. Дениза ще учи психология в College of New York и иска да продължи да помага на лица в неравностойно положение, с което се занимава и в момента. Лилия пък вярва, че в България има потенциал за иновации на финансовия пазар. Тя иска да се развива в сферата на инвестициите и капиталовия пазар и затова ще учи финанси в Babson College, САЩ. 

“Нашият капиталов пазар е все още в началото на развитието си, но именно затова потенциалът за растеж и иновации е огромен”, смята Лилия.

“Мисля, че в Америка и в Западния свят има достатъчно подготвени, смели и образовани хора, които да помагат и да се грижат за тези, които не са толкова привилегировани. Аз винаги съм имала подкрепата на семейството си. Много деца нямат това. Искам със своето образование и бъдещата си работа да им помагам.” - разказва Дениза.

Още две стипендии по 6000 лева и два двупосочни самолетни билета oт "България Ер“ получиха Савина Алексиева и Виктория Попова. Савина иска да бъде прокурор и вярва, че един ден може да бъде министър на правосъдието. Иска да направи промени в съдебната система, но първо ще учи магистратура по европейско право в Ротердам. Виктория мечтае да се занимава с обучение и развитие на персонал в български компании и да преподава. Сега заминава, за да учи трудова и организационна психология в Маастрихт.

Проектът стартира миналата година, когато трима души получиха стипендии за обучението си в Харвард, Кеймбридж и Марбург. Днес двама от тях са обратно в България, а на третия му предстои завръщане. Сега е време да използват наученото навън, за да бъдат по-добри в работата си тук.