Пътят към програмирането и новите тенденции

07.09.2023 | 12:39 Редактор: Михаела Димитрова
Пътят към програмирането и новите тенденции

В древни времена хората са се подигравали на самата теория за съществуването на Атлантида, но времето минава и много вече не изглежда невъзможно. Това, което виждаме като проява на високи технологии, предишните поколения биха възприели като чудо.

Маркъс Блейк

Казват, че Знанието е прозорец към света. Съвършената Истина. 

Днес, светът се променя за часове, дори за едно мигване на окото. И всички ние трябва да сме в крак с новото и актуалното.

Вчерашното бъдеще е днешно настояще 

Смелите идеи и мечти, път към немислимото движат прогреса в човешката история. Те формират стремежа към съзидание.

По-голямата част от хората най-вероятно се сещат за класическия пример пример с романа на Жул Верн за подводницата на капитан Немо. В онези дни, когато романът е бил издаден, съоръжение като подводницата е била буквално в сферата на фантастиката. 

А, днес подводниците, военни или изследователски кръстосват моретата и океаните на Земята изпълняващи своите задачи.

Високите технологии вече са неизменна част от нашия живот. Ежедневно, хората разчитат на различни видове нововъведения. Вземете например една рентгенова снимка. Вече не е нужно да я получаване като класическа стандартна снимка. Сега, вече е възможно да бъде изпратена по електронен път директно на лекаря. А, той от своя страна има възможност да увеличи изображението до такава степен, че да разчете много по-подробно заснетия материал.

Навсякъде около нас автоматизацията ни спестява повтарящи се дейности и елиминира възможността за грешки, които биха довели до неприятни ситуации.

Човешкото ежедневие вече е немислимо без различни компютъризирани решения, които са се превърнали в начин на живот. Вчерашното бъдеще е цифровото настояще без което едно общество ще бъде затруднено да функционира.

Днешните автомобили използват различни софтуерни решения, които подпомагат чисто техническата работа, но и се грижат за комфорта на шофьора и неговите спътници.

Медицинската диагностика разчита на различни апарати, които са в състояние да предотвратят от новооткрити и до хронични състояния на пациента. Освен това, редица хирургични манипулации се извършват с помощта на роботизирани уреди с невероятна прецизност и точност без възможност за грешка. Технологиите дават шанс за нов живот на редица пациенти, които преди десетилетия биха били отписани от медицината.

Накъдето и да погледнем, високите технологии са около нас улеснявайки ежедневните ни дейности в дома и служебните ни задължения. Могат да се дадат много примери във всяка една област на живота.

Техномаговете моделират нашето ежедневие

Изобретенията и иновациите са неизменна част от прогреса на човечеството от древността до наши дни. Те са горивото за развитие на човешкия живот водещ до редица улеснения и подобрения.

Архимед, древногръцки математик, астроном, физик и инженер е бил един от известните учени в класическия период на Античността. Той е открил редица принципи, които и до ден днешен се използват всеки ден от хората по света.

Архимед е развил хидростатиката, статиката като дялове от физиката. На него дължим използването на лостовите системи в различни специализирани дейности. На него се приписва израза "Дайте ми една опорна точка и ще повдигна Земята.!"

Днес, Законът на Архимед е водещ принцип в  корабостроенето и редица инженерни области. Той гласи: "На всяко тяло, потопено в течност (напълно или частично) действа вертикална сила с посока отдолу нагоре и големина, равна на теглото на обема на изместената от него течност. Тази сила се нарича сила на Архимед или Архимедова сила." 

Нека не пропускаме и гениалният Леонардо да Винчи, архитект, скулптор и художник в епохата на Ренесанса. Той с каквото и да се захване е направил невероятни неща. Неговите известни изобретения все още предизвикват възторга на учения и обикновения човек. Думите не достигат, за да се говори и пише за Леонардо.

Вдъхновението и идеите не познават граници. Казват, че Алберт Айнщайн е правил експерименти първо в ума си преплитайки идеи, концепции и предположения, които впоследствие са получили материален израз чрез формули и теоретични принципи водещи до гениални изводи. Айнщайн не е ползвал лаборатория за своята работа. Неговата лаборатория и поле за работа е бил необятния му гении в комбинация с ум, който не познава граници и ограничения.

Никола Тесла, гениален учен, изобретател, физик и електромашинен инженер, който е създал невероятни технически решения в областта на променливия ток и електроснабдяването. Той е виждал готови машини и съоръжения направо в ума си, които после е създавал с помощта на своя екип.

Примерите в човешката история са безброй.

Техномаговете на Настоящето са специалистите в областта на информационните технологии от различен тип в комбинация с бизнес анализатори, дизайнери, експерти по администрация и поддръжка. Без тях ежедневието ни ще е изключително затруднено. Те са гаранцията за едно по-добро утре на цялото човечество. Тези специалисти са двигателят за иновации и развитие на всяка област от живота.

От чукът и длетото до програмната инструкция

В Древността чукът и длетото са били основни инструменти както на строителя, така и на човека на изкуството - гениалния скулптор като Леонардо да Винчи, Микеланджело и много други от дълбините на вековете до днес.

Разбира се, в наши дни, когато става дума за технологии нещата вече не опират само до "чука и длетото". 

Днес, технологичният гении използва десетки инструменти, принципи и многопластово познание, които са неизменно необходими за решаване на редица практически казуси.

В областта на Информационните технологии се разграничават стотици професии, които дават възможност за изява и реализация на десетки видове висококвалифицирани специалисти. За да ги има тези специалисти, обаче е необходимо непрекъснато и продължително висококачествено обучение в специфични области, които да им дадат възможност да добият необходимите знания и умения.

Висококвалифицираните и добре обучени кадри са гаранция за постоянния ръст на откритията и иновациите. Както и на тяхното внедряване и приложение в ежедневието.

Новите професии

Иновациите ежедневно променят нашия живот и същевременно приближават бъдещето до днешния ден. Заедно с тях неминуемо се появяват нови професии и възможности за работа, които изискват формирането и обучението на различен тип висококвалифицирани специалисти изпълняващи определени задачи.

Буквално всеки ден в различни аспекти на живота се появяват нови професии, които налагат решаването на различни казуси освен това е необходимо и съответното обучение в професионален аспект на качествени кадри. Разбира се, динамиката на съвременното обучение предполага основно практическа насоченост за придобиване на умения знания и професионални качества. 

Професионалното обучение вече налага съкратени срокове за придобиване на необходими професионални умения от специалистите в различни браншове. 

Също така част от "играта" така да се каже е и нуждата от регулярна поддръжка на професионални умения и знания, което налага постоянно нуждата от възможност за повишаване на квалификацията през годината.

Динамиката на ежедневието налага на всеки един професионалист в дадена област, когато има нужда да повишава квалификацията си да може да разчита на строго специализирано обучение с кратка продължителност, което да му даде необходимите знания по такъв начин, че да отговарят на неговите нужди.

Съществена част от обучението е и неговото качество, което дава възможност на даден експерт да усвои бързо лесно и гладко практически умения и знания, които може незабавно да приложи в своята ежедневна работа.

Обучението: Врата към утрешния ден

Всеки ден, всяка минути учим нещо ново и непознато. Също така, добиваме нови умения от различен тип. От това да си служим с нов домакински уред до най-модерна професионална техника и програмно осигуряване.

Иновациите вече се появяват с огромна скорост, което прави необходимо поддържането и добиването на различни знания и умения.

Голяма част от високотехнологичните решения имат и част с програмно осигуряване, която налага нуждата от определен тип специалисти. Те може условно да се разделят на две основни групи. Специалисти по създаване и такива, които се занимават с поддръжката на дадено решение.

За момента една компютърна програма е създадена чрез средствата на определен език за програмиране и разработка, който е възможно да поддържа и определен набор от готови библиотеки за улесняване на писането на код.

Езиците за програмиране и разработка налагат придобиването на определени знания, умения и качества с оглед на тяхното ефективно използване на практика.

Интересно е да си има предвид, че съществуват и специализирани езици за програмиране, които се използват за много конкретни приложения и задачи в определени индустрии. Езици като Haskell, Fortran, R се използват за решаването на различни изчислителни задачи или създаването на математически алгоритми.

Динамичното обучение предполага наличието на възможности за обучение изцяло с практическа насоченост за кратки срокове. Един такъв тип фокусирано обучение би могло да бъде конкретен специализиран курс по програмиране на съответния език. По този начин един човек може да усвои само това, което му е необходимо сравнително бързо и веднага да го използва в своите работни задачи.

Змията в действие: гъвкавост и бързина

Python представлява универсален програмен език от високо ниво. Той е проектиран да бъде лесно четим и разбираем, като използва значително отстъпване за оформяне на кода. Python е динамично типизиран и с автоматично управление на паметта. Той поддържа множество програмни парадигми и може да бъде използван за различни цели, като обектно-ориентирано, процедурно (императивно), функционално и структурирано програмиране.

Някои основни характеристики на Python включват:

- Дизайн, който акцентира върху четимостта на кода. По този начин се пише сравнително бързо и с малко грешки

- Поддръжка на множество операционни системи, включително Windows, macOS, Linux/UNIX и Android

- Възможност за използване на различни програмни парадигми

- Поддръжка на обширен набор от модули, пакети и допълнителни инструменти

- Активна общност от разработчици и поддръжка от Python Software Foundation

- Позволява да се използват различни видове устройства като Raspberry Pi, Banana Pi, Nano Pi, Orange Pi, ESP 32 и други

- Дава възможност за създаване на уеб базирани решения, десктоп програми и други

Python е изключително подходящ за първи език в програмирането за начинаещи, които навлизат в сферата на информационните технологии, а също така и за хора, които имат нужда да подпомагат ежедневната си дейност чрез различни автоматизирани решения или пък се нуждаят от преквалификация.

Курсът по Python е изключително достъпен вариант за всички, които искат да използват програмен език за една или друга цел без значение дали са начинаещи или хора с опит. Материалът се усвоява лесно и позволява бързо практически приложение на наученото.

Фронтенд разработка: опаковката е всичко

Фронтенд разработката (Front-end development) е процесът на създаване на потребителския интерфейс на уеб сайт или приложение. Това включва изграждането на визуалната част на уебсайта, която потребителите виждат и с която взаимодействат. Ето някои ключови аспекти на фронтенд разработката:

- Използване на HTML, CSS и JavaScript: Тези технологии са основните инструменти за създаване на фронтенд. HTML се използва за структуриране на съдържанието на уебсайта, CSS се използва за стилизиране и визуално оформление, а JavaScript се използва за добавяне на интерактивност и функционалност.

- Оптимизиране за различни устройства: Фронтенд разработчиците трябва да се уверят, че уебсайтът или приложението се показват и функционират добре на различни устройства, като например компютри, таблети и мобилни телефони. Това се нарича адаптивен дизайн (responsive design).

- Взаимодействие с бекенд: Фронтенд разработчиците често си сътрудничат с бекенд разработчик, които се грижат за обработката на данните и логиката зад уебсайта или приложението. Фронтенд разработчиците трябва да разбират как да комуникират с бекенд системата, за да извличат и обработват необходимата информация.

- Оптимизация за уеб търсачки: Фронтенд разработчиците трябва да се грижат за оптимизацията на уебсайта или приложението за търсачки като Google. Това включва правилното използване на HTML елементи, мета тагове и други техники за подобряване на видимостта в резултатите от търсенето.

- Поддръжка и актуализация: Фронтенд разработчиците трябва да се грижат за поддръжката и актуализацията на уебсайта или приложението. Това включва отстраняване на грешки, добавяне на нови функции и подобряване на потребителския опит.

Фронтенд разработката е важна част от създаването на съвременни уебсайтове и приложения, като осигурява потребителският интерфейс да бъде привлекателен, функционален и лесен за използване.

Хората, които се интересуват от фронтенд разработка могат да получат специализирани знания и умения чрез курс по Front-end development за начинаещи. С времето и опита начинаещият може да стане завършен специалист, а опитния да стане експерт.

Крачка напред

Чрез придобиването на специализирани умения и практически опит експертите проектират и създават иновативни решения, които улесняват ежедневната работа в различни области.

Иновациите вървят ръка за ръка с формирането на кадри със специализирани умения и всеки, който желае може да допринесе за утрешния ден.

Бъдещето е на една линия код и е въпрос на технология и технически умения, за да се създаде иновативен дигитален продукт или услуга. И по този начин идеите стават реалност и смелите мечти създават едно ново утре с надежда и възможности за едно по-добро бъдеще.

Автор на статията: Теодор Колев –  софтуерен инженер и дългогодишен преподавател в компютърно образователен център Progress.