Насилие в дом за възрастни хора, дядо е с хематом и на количка

Агенцията за качеството на социалните услуги се е самосезирала по случая

08.10.2021 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

На 1 октомври бабата и дядото на Албена Ковачева постъпват в дом за възрастни хора "Рея" в Драгалевци. Няколко часа след настаняването, близките им не могат да се свържат с тях по телефона. Оказва се, че апаратите им са прибрани при управителя на дома.

Така 3 дни те остават без връзка с тях и отиват да ги изпишат. Заварват възрастния мъж с хематом, синини, рани и на количка.

"Дядо ми не можеше да си стъпи на краката, почна да охка, почна да обяснява как го боли дясната ръка. И в момента, в който му надигнахме ръкава, видяхме една огромна рана, за която ни обясниха, че е вследствие на търкане с кисе по време на къпане", коментира Албена. 

Управителят обясни, че дядото на Албена е бил в това състояние след нападение от друг възрастен в дома и падане по стълби. 

"Обясниха ни, че дядо ни не е имал късмет, че е паднал по стълбите, че е бил ударен от друг потребител. Така се изразиха от Дома и че ситуацията с търкането с кисето е вследствие на това, че дядо ми е възрастен, както и че кожата на възрастните хора е по-тънка", добави още Ковачева.

Управителят на Дома Анджела Димитрова каза, че възрастният мъж е бил прегледан от лекар. Той обяснил, че няма опасност за живота му и не е нужно да се води в болница.  Според медицинското свидетелство обаче тези рани са получени след удари от твърди тъпи предмети.

И двамата възрастни са с деменция

Яни Бунис е човекът, нападнал дядото на Албена. В този момент те са били без наблюдение от служители.

"Дядо Георги е много циничен. Обижда, цяла нощ бърбори и се счепкахме, той ме ритна с крак и аз му отговорих. Съжалявам, много. С шамар го ударих. Цяла нощ му правих забележки да не бърбори, пречи, не може да се спи. Той е циничен, обижда, псува. Аз много съжалявам, че му посегнах", казва Яни Бунис.

Трима души персонал се грижат за 30 възрастни в Дома, като капацитетът на заведението е 50 души.

Това не е първият съмнителен случай там.

"Преди повече от две години, когато разхождах децата си тук, видях как една жена с униформа биеше един възрастен, буташе го на една маса. Аз виках "Недей да биеш човека" и тя каза "Ама ти знаеш ли какво прави?". Аз ѝ казах, че ще подам молба", спомня си Фадел. 

2 институции влязоха на проверка в дома. От МВР са образували преписка по случая и са разпитали свидетели. На този етап няма данни за насилие.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК