Електронни табели на АМ "Струма" ще предупреждават за проблеми на пътя

Автомагистралата ще бъде снабдена със системи, които ще предпазват пътната настилка от износване

06.04.2021 | 11:23 Редактор: Тодор Петров

Една от най-сериозните предпоставки за тежки пътни инциденти е гъстата мъгла. На АМ "Струма" в района ѝ край Сандански, заради близостта до река Струма и заради специфичните въздушни течения в зимните месеци, видимостта много често е изключително намалена. За да се предотвратят пътни инциденти, в обхвата на автомагистралата ще бъдат монтирани електронни информационни табели, чрез които шофьорите в реално време ще се информират за инциденти и непредвидени ситуации на пътя.

Таблата ще показват кога има мъгла, кога се извършва ремонт и в кое платно, както и ще предупреждават за възникнали инциденти на пътя. Метеорологични станции ще отчитат температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, както и скоростта и посоката на вятъра. Това ще позволи да се прогнозира заледяване на пътя и предотвратяване на инциденти. В най-натоварените участъци, в които доказано има повишена опасност от катастрофи, камери ще следят средната скорост на автомобилите.

Автомагистралата ще бъде снабдена и със системи, които ще предпазват пътната настилка от износване. В реално време, тежестта на камионите, които пътуват по "Струма" ще бъде измервана чрез сензори. Това е възможно след внедряването на Интелигентни транспортни системи, които се изграждат за първи път у нас още в етапа на строителство на автомагистралата. Те са разположени в участъка между Благоевград и Сандански като част от проект, финансиран  от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020.

Със системите ще се правят ефективни проверки в реално време на претоварени превозни средства, като целта е да се удължи експлоатационния период, както на пътната настилка, така и на мостовите конструкции. Информацията от измерванията по автоматичен начин ще се предава в единен център за управление, а нарушителите ще бъдат спирани.

Проект "Автомагистрала "Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел "Железница" е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и със средства от националния бюджет. Общата стойност на инвестицията е приблизително 750 млн. лева.