Станишев: Трябва ни национален план за възстановяване от кризата

Той трябва да е национално усилие, а не усилие само на МС, смята лидерът на ПЕС

09.06.2020 | 17:42 Редактор: Таня Харизанова

"Всяка страна трябва да представи Национален план за възстановяване от COVID-кризата, който трябва да отговаря на общоевропейските  приоритети за модернизация, дигитализация, зелен преход и трябва да има много силен социален аспект", каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR президентът на ПЕС Сергей Станишев в коментар за  предложения от ЕК възстановителен план за Европа на стойност 750 млрд. евро и стъпките, които трябва да предприемат страните членки, в това число и България. 

"Този план, ако искаме да е успешен, не може да бъде план само на сегашното правителство, приет на едно  заседание набързо и представен на ЕК. Този план е отговорност на правителството,  но трябва да бъде национално интелектуално усилие, а не усилие на една група хора, пък било то и от МС", заяви Станишев в разговор с Милена Милотинова. 

Според него в изработването на националния план трябва да бъдат включени експерти, научни среди, политическа опозиция, работодатели, синдикати. 

"Този план ще се изпълнява не от сегашното правителство, а от следващото, което и да е то. И затова трябва национално съгласие. България винаги е била успешна, когато сме постигали съгласие - така беше и с членството в ЕС", заяви Станишев.

"Ситуацията е нестандартна и изисква нестандартни решения", отбеляза той и призова да се направи национален антикризисен щаб след пандемията.

Според него в момента нямаме достатъчно ясен анализ за засегнатостта на различните сектори, нямаме и ясна прогноза. А прогнозата на ЕС е за над 7% спад в икономиката.

Още за антикризисния план на ЕС и как ще се връща европейския дълг от 750 млрд. евро, както и за напрежението в БСП, има ли натиск в партията и защо лидерът на ПЕС е скептичен, че прекият избор за председател на партията ще проработи  – вижте във видеото.

Вижте целия разговор във видеото.