Децата, родителите и правата

30.03.2016 | 14:09

Съдилищата в България нямат единно становище по проблема дали децата да пътуват неограничено в чужбина, когато единият родител не дава разрешение за това. За това и с  тълкувателно решение Върховният касационен съд ще преценява дали да се въведе единна практика. Повод е и дело на българи в съда по правата на човека в Страсбург.
За отношенията на възрастните срещу интересите на децата - един от водещите адвокати по семейно право у нас адв. Стефан Ботев,
Според съда в Страсбург, отказът на ВКС да разреши неограничено извеждане от страната за период от една година на малолетно дете от майка му, без съгласието на бащата, е намеса в правото на защита на семейния живот на майката и детето. Съдиите определят решенията на българския съд като "прекалено формалистичен подход", защото магистратите у нас са на мнение, че съдът не може да разреши неограничено пътуване в чужбина на дете без съгласие на единия родител.
Това не е всичко - ЕСПЧ посочва, че се ограничават правата на детето и никой не бил могъл да знае дали на новото място, нa което единият родител иска до го отведе. то няма да се чувства по-добре.
Този тип отношения могат да се решат и извън съда, по много лесен и цивилизован начин, казва Севдалина Александрова от Центъра за разрешаване на спорове.
Още по темата в неделя от 10.30ч. , в "Темида" по Bulgaria ON AIR