Хр. Иванов: Предстоящият мониторингов доклад ще бъде дъното, от което да се оттласнем и да тръгнем нагоре

30.11.2014 | 13:51

Очакваме следващия доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде негативен. Страната ни трябва да го възприеме като дъното, от което да започне да се оттласква." Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1". По думите му фактът, че Румъния най-вероятно ще получи втори пореден позитивен доклад трябва да ни подейства мобилизиращо.

„Изглежда нашите съседи се справят доста по-добре. Те са на път да получат втори позитивен доклад, което е предпоставка за започване на интегриране в Шенгенската зона.“, казва Иванов и добавя: „Колкото по-бързо се стегнем и решим да си оправим къщата, толкова по-бързо ще излезем от механизма“.

Министър Иванов призна, че софтеурът за т. нар. случайно разпределение на съдебните дела не е защитен от външна намеса. "Софтуерът, който се използва за разпределение на делата, не е осигурен срещу нерегламентирана намеса," заяви той по повод разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ. "Ние отдавна алармираме за това. Надявам се най-сетне да видим една адекватна реакция от ВСС, по линия на това че те трябва да погледнат фактите в очите и максимално бързо да съставят план за разрешаване на ситуацията", добави Христо Иванов.