САЩ готвят нова стратегия срещу ИД и срещу Асад

13.11.2014 | 20:55

Съединените щати с нова стратегия за борба с джихадистите. Американският президент Барак Обама е поискал от екипа му за национална сигурност да преразгледат политиката на администрацията спрямо Сирия, съобщи Си Ен Ен. Причина за това според медията е, че групировката Ислямска държава не може да бъде победена, без преди това да бъде свален сирийският президент Башар Асад. 

През последната седмица Съветът за национална сигурност на Барак Обама е провел четири срещи, посветени на ролята на сирийското правителство в кампанията срещу ислямистката групировка, твърдят висши служители на американската администрация.

"Дългосрочният проблем в Сирия се усложнява от обстоятелството, че ако искаме наистина да победим "Ислямска държава", трябва да ги изтласкаме не само от Ирак, но и от Сирия", заяви пред Си Ен Ен един от висшите чиновници.

Представител на Съвета за национална сигурност в Белия дом заяви пред "Ройтерс", че стратегията по отношение на Сирия не се е променила, и добави, че съветът "провежда чести срещи, чиято цел е да се определи коя е най-добрата стратегия за победа срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия с помощта на военни и политически инструменти".

До момента в стратегията си срещу „Ислямска държава" Съединените щати не включваха свалянето на Башар Асад. Турция, която не участва пряко във водената от Вашингтон международна коалиция срещу групировката, обяви, че ще помогне само ако Съединените щати включат в стратегията отстраняването на сирийския държавен глава.