Шотландия каза: "По-добре заедно!", a ЕП ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна

27.09.2014 | 09:29

Шотландия каза НЕ на отделянето от Великобритания и остава в състава на Обединеното кралство. Така дебатът ЗА и ПРОТИВ независимостта на Единбург от Лондон получи своя отговор на референдум с рекордна активност от над 80%, като в някои региони тя е достигнала 90 на сто. Очаква се обаче шотландският парламент да получи повече правомощия, като същото важи за парламентите  на Уелс и Северна Ирландия, поне според първото изказване на премиера Камерън след обявяване на резултата от допитването.

В предаването „Брюксел 1“ ще чуем мнението на един шотландец и един англичанин, живеещи у нас. Това са шотландецът Джон Адам, икономист, и англичанинът Люк Казънс, който е актьор.

Можеше ли обратният резултатът от референдума да доведе до опасно засилване на сепаратистките тенденции в отделни части на стария континент, коментираме с евродепутата от външната комисия на Европарламента и нейн доскорошен заместник-председател Андрей Ковачев във втората част на предаването. С него говорим и за ратифицирането тази седмица на споразумението на Украйна за асоцииране към ЕС, както и за това ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор.